Optimarii

El dă tărie celui obosit. Isaia 40:29

Lista munților care au altitudinea peste 8 000 de metri deasupra nivelului mării cuprinde paisprezece munți, toți situați în lanțul muntos Himalaya-Karakorum, din Asia.

Prima încercare de cucerire a unui vârf de peste 8 000 de metri a fost consemnată în 1895, când britanicii Albert F. Mummery și J. Norman Collie au fost uciși de o avalanșă pe muntele Nanga Parbat.

Prima ascensiune reușită a fost cea a francezilor Maurice Herzog și Louis Lachenal, care au cucerit vârful Annapurna I în ziua de 3 iunie 1950.

Cel mai înalt vârf din lume, vârful Everest, 8 848 m, a fost cucerit de către Edmund Hillary și Tenzing Norgay la 29 mai 1953.

Și patru alpiniști români au urcat o parte dintre optmiarii lumii. Cei patru temerari sunt: Constantin Lăcătușu, Horia Colibășanu, Alexandru Găvan și Mihai Cioroianu.

Toți cei care au atins asemenea altitudini, de peste 8 000 de metri, s-au luptat cu două dificultăți majore: în primul rând, pericolul avalanșelor, care au făcut de-a lungul timpului sute de victime, oameni foarte experimentați, nu amatori. Iar a doua dificultate majoră este reacția corpului la consistența aerului de pe vârful atât de înalt. Antrenamentele se fac în condiții ce simulează atât temperatura, cât și condițiile atmosferice. Aerul de la înălțime are o altă consistență și reprezintă o dificultate pentru respirația normală.

De obicei, orice înălțime provoacă amețeală. Pentru cineva neobișnuit cu altitudinea, acest lucru poate fi fatal.

Și nu doar înălțimea fizică, geografică are aceste efecte, ci și poziția înaltă în societate. Unii dintre cei care ajung în poziții importante nu sunt pregătiți și suferă transformări, de obicei negative, în comportament și în atitudine. Un om fără caracter, dacă avansează pe scara socială, poate fi un pericol și pentru el, dar și pentru alții.

De gândit astăzi:

„Cine stă în picioare să ia seama să nu cadă”, avertizează Scriptura. Un om înțelept, atunci când este la înălțime și în bătaia vânturilor, se așază în genunchi; așa este în siguranță. Un om pe genunchi nu va cădea.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor