Articolul precedentScrisoarea
  Articolul următorBlândețe arătată prin fapte

  Optimarii

  El dă tărie celui obosit. Isaia 40:29

  Lista munților care au altitudinea peste 8 000 de metri deasupra nivelului mării cuprinde paisprezece munți, toți situați în lanțul muntos Himalaya-Karakorum, din Asia.

  Prima încercare de cucerire a unui vârf de peste 8 000 de metri a fost consemnată în 1895, când britanicii Albert F. Mummery și J. Norman Collie au fost uciși de o avalanșă pe muntele Nanga Parbat.

  Prima ascensiune reușită a fost cea a francezilor Maurice Herzog și Louis Lachenal, care au cucerit vârful Annapurna I în ziua de 3 iunie 1950.

  Cel mai înalt vârf din lume, vârful Everest, 8 848 m, a fost cucerit de către Edmund Hillary și Tenzing Norgay la 29 mai 1953.

  Și patru alpiniști români au urcat o parte dintre optmiarii lumii. Cei patru temerari sunt: Constantin Lăcătușu, Horia Colibășanu, Alexandru Găvan și Mihai Cioroianu.

  Toți cei care au atins asemenea altitudini, de peste 8 000 de metri, s-au luptat cu două dificultăți majore: în primul rând, pericolul avalanșelor, care au făcut de-a lungul timpului sute de victime, oameni foarte experimentați, nu amatori. Iar a doua dificultate majoră este reacția corpului la consistența aerului de pe vârful atât de înalt. Antrenamentele se fac în condiții ce simulează atât temperatura, cât și condițiile atmosferice. Aerul de la înălțime are o altă consistență și reprezintă o dificultate pentru respirația normală.

  De obicei, orice înălțime provoacă amețeală. Pentru cineva neobișnuit cu altitudinea, acest lucru poate fi fatal.

  Și nu doar înălțimea fizică, geografică are aceste efecte, ci și poziția înaltă în societate. Unii dintre cei care ajung în poziții importante nu sunt pregătiți și suferă transformări, de obicei negative, în comportament și în atitudine. Un om fără caracter, dacă avansează pe scara socială, poate fi un pericol și pentru el, dar și pentru alții.

  De gândit astăzi:

  „Cine stă în picioare să ia seama să nu cadă”, avertizează Scriptura. Un om înțelept, atunci când este la înălțime și în bătaia vânturilor, se așază în genunchi; așa este în siguranță. Un om pe genunchi nu va cădea.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  „Ca o pierdere”

  Credința că te poți apropia de Dumnezeu nu este un vis care dispare atunci când deschizi ochii - atunci când trebuie să faci lucrul acesta acasă, la școală sau când ești cu prietenii.

  Unsprezece contra unu

  De ce crezi că poți să lupți singur în calitate de creștin - când vrăjmașul caută să te ucidă (1 Petru 5:8)? Ai nevoie de echipa ta sau nu vei supraviețui.

  Biroul directorului

  Să nu îți fie teamă să te duci la Dumnezeu. Ușa Lui este întotdeauna deschisă. Isus a deschis-o cu sângele Lui.

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....