Articolul precedentLecția de la stejar
  Articolul următorAsemenea Lor…

  Porunca a noua

  Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu. Exodul 15:2

  Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău! Aceasta este a noua poruncă din Decalog. Deși termenii pot părea arhaici, oricine vrea o înțelege perfect. Știm că se referă la minciună de orice fel. Da, de orice fel, pentru că noi toți știm că se poate minți în multe feluri. Putem minți spunând în mod direct un neadevăr, dar putem minți și spunând doar parțial adevărul, strecurând sau omițând ceva esențial. Omul poate să mintă și tăcând atunci când e nevoie de mărturia sau opinia lui. Putem minți rostind o simplă întrebare sugestivă: „Oare cutare este chiar așa de cinstit?” sau „Chiar așa să stea lucrurile?” (vezi metoda șarpelui în grădină – „Oare chiar a zis?”).

  Mai nou, minciuna are o etichetă și, din păcate, e o formă foarte nenorocită, se numește „fake news”. E suficient să distribui un titlu mincinos sau exagerat al unui articol pe care nu l-ai citit, și ești un participant la minciună. Foarte mulți dintre noi renunță la rețelele de socializare, pentru că au devenit cea mai mare platformă de creat și răspândit minciuni. Probabil nu realizăm cât de mult rău face o simplă minciună. Dacă a fost un timp când porunca a noua s-a încălcat mai mult, acest timp e acum. Gândește-te că altădată era nevoie să te întâlnești cu cineva și, din vorbă în vorbă, de la o mică bârfă, se ajungea la o minciună spusă despre cineva altei persoane. Dura destul de mult până când minciuna se răspândea la mai mulți oameni. Poate că, între timp, adevărul era spus și minciuna era demontată. Dar astăzi, dacă ai preluat o minciună, un titlu mincinos sau o jumătate de adevăr, le-ai distribuit la mii de persoane, iar acestea, la rândul lor, către miile lor; astfel, o viață poate fi distrusă. Te-ai gândit vreodată cât de mult rău poți face cu un simplu „share” sau chiar cu un „like” la ceva neverificat? Ești conștient că ar putea fi o întrebare a lui Dumnezeu în ziua judecății? Ai mai fi atât de superficial și dornic să distribui dacă omul în cauză ar fi chiar lângă tine?

  De gândit astăzi:

  Fă un efort pentru o zi: citește în întregime tot ce vrei să distribui, fiecare articol. Dacă mai simți că este adevărat la final, trimite și altora informația. Poate faci chiar efortul de a demola un neadevăr sau o știre tendențioasă, exagerată ori interpretată răuvoitor.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Mortul viu

  Hristos te ajută să înțelegi poruncile lui Dumnezeu. Și, pe măsură ce asculți și te supui, partea din tine care Îl urăște pe Dumnezeu moare.

  Prinsă iarăși cu mâța în sac

  A fi creștin nu înseamnă doar a cunoaște regulile. Nici a ști când le-ai încălcat. Înseamnă a te încrede că Învățătorul te va elibera.

  Salvat de la înec

  Pe măsură ce te scufunzi în adevărul lui Dumnezeu - Biblia - începi să gândești diferit. Dumnezeu lucrează în interiorul tău. Urăști păcatul. Cauți binele. Și lucrul acesta începe să se arate în modul în care acționezi.

  Publicate astăzi

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Alegând viața din belșug

  Sper să învățăm să căutăm fața Lui și să ne încredem în cuvântul Său. El ne oferă viață din belșug – doar dacă Îi cerem. El ne iubește cu o iubire veșnică. Mă rog în fiecare zi să alegem viața trăită cu Dumnezeu.

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  A békesség evangéliuma

  „És felsaruzván lábaitokat a békesség evangéliumának készségével... ” (Ef 6:15)A bűn járványa" között élünk, amit...

  Faptul că trăiești, Dumnezeu are un plan cu tine

  „Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoșteam, și mai...