Porunca a noua

Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu. Exodul 15:2

Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău! Aceasta este a noua poruncă din Decalog. Deși termenii pot părea arhaici, oricine vrea o înțelege perfect. Știm că se referă la minciună de orice fel. Da, de orice fel, pentru că noi toți știm că se poate minți în multe feluri. Putem minți spunând în mod direct un neadevăr, dar putem minți și spunând doar parțial adevărul, strecurând sau omițând ceva esențial. Omul poate să mintă și tăcând atunci când e nevoie de mărturia sau opinia lui. Putem minți rostind o simplă întrebare sugestivă: „Oare cutare este chiar așa de cinstit?” sau „Chiar așa să stea lucrurile?” (vezi metoda șarpelui în grădină – „Oare chiar a zis?”).

Mai nou, minciuna are o etichetă și, din păcate, e o formă foarte nenorocită, se numește „fake news”. E suficient să distribui un titlu mincinos sau exagerat al unui articol pe care nu l-ai citit, și ești un participant la minciună. Foarte mulți dintre noi renunță la rețelele de socializare, pentru că au devenit cea mai mare platformă de creat și răspândit minciuni. Probabil nu realizăm cât de mult rău face o simplă minciună. Dacă a fost un timp când porunca a noua s-a încălcat mai mult, acest timp e acum. Gândește-te că altădată era nevoie să te întâlnești cu cineva și, din vorbă în vorbă, de la o mică bârfă, se ajungea la o minciună spusă despre cineva altei persoane. Dura destul de mult până când minciuna se răspândea la mai mulți oameni. Poate că, între timp, adevărul era spus și minciuna era demontată. Dar astăzi, dacă ai preluat o minciună, un titlu mincinos sau o jumătate de adevăr, le-ai distribuit la mii de persoane, iar acestea, la rândul lor, către miile lor; astfel, o viață poate fi distrusă. Te-ai gândit vreodată cât de mult rău poți face cu un simplu „share” sau chiar cu un „like” la ceva neverificat? Ești conștient că ar putea fi o întrebare a lui Dumnezeu în ziua judecății? Ai mai fi atât de superficial și dornic să distribui dacă omul în cauză ar fi chiar lângă tine?

De gândit astăzi:

Fă un efort pentru o zi: citește în întregime tot ce vrei să distribui, fiecare articol. Dacă mai simți că este adevărat la final, trimite și altora informația. Poate faci chiar efortul de a demola un neadevăr sau o știre tendențioasă, exagerată ori interpretată răuvoitor.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor