Nouă reprize la box

Ferice de cel ce rabdă ispita. Căci… va primi cununa vieții pe care a făgăduit-o Dumnezeu celor ce-L iubesc. Iacov 1:12

Boxul (sau pugilismul) este un sport marțial străvechi (probabil cel mai vechi sport marțial, cu origini preistorice), în care doi concurenți, cu greutăți similare, luptă cu ajutorul pumnilor într-o serie de reprize, numite runde. Victoria este obținută în urma punctelor date pentru lovituri de către juriu sau atunci când adversarul este doborât la pământ și nu reușește să se ridice înainte ca arbitrul să termine de numărat până la 10 (knockout, sau KO) sau când adversarul este prea rănit pentru a continua (technical knockout, sau TKO). Boxul amator este atât un sport olimpic, cât și un sport al Jocurilor Commonwealth-ului și este un element comun în majoritatea jocurilor internaționale. Are, de asemenea, propriul său campionat mondial. Majoritatea meciurilor durează nouă reprize a câte trei minute.

Câteva dintre secretele boxului sunt: dezechilibrarea adversarului, panica și sentimentul de dominare. Dacă un jucător se simte dominat, intră în panică și, după ce începe să facă greșeli, va pierde controlul, fiind doborât de o lovitură puternică. Dacă nu își pierde moralul, jucătorul se mai ridică, dar, dacă psihic el consideră lupta pierdută, va rămâne doborât la podea și va pierde.

Fiecare repriză este ca un fel de luptă dintr-un război întreg. O rundă câștigată nu îți garantează victoria, așa cum nici o rundă pierdută nu te face direct învins. Uneori, cel mai greu lucru este să reziști tot meciul, toate rundele.

Este o analogie interesantă între box și viața noastră. Încă de la început, de când a acceptat păcatul, pentru om a început un fel de meci, cu foarte multe runde. În unele runde ieșim învingători, după altele, ne simțim distruși, la pământ. Avem uneori impresia că nu ne vom mai putea ridica de la pământ și vrem să abandonăm lupta, iar alteori, dacă nu am zări câte o rază de lumină de Sus, am declara abandonul. Unele lupte trebuie câștigate prin decizii personale, iar decizia de a continua trebuie să fie a fiecăruia personal. Nici măcar Dumnezeu nu ne poate forța să continuăm, El însă ne susține și stă lângă noi. Într-un colț stă Diavolul, în celălalt, stă Dumnezeu.

De gândit astăzi:

Oricât de zdrobit și de obosit ai fi, nu te îndrepta de bunăvoie spre colțul lui Satana. Dacă tu nu-l alegi, el nu va putea să te aibă niciodată. Alege-L mereu, după orice victorie sau înfrângere, pe Mântuitorul tău.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor