Articolul precedentCând timpul se scurge
  Articolul următorA próbatétel ideje véget ér

  Cele nouă muze

  Trăiască Domnul și binecuvântată să fie Stânca mea! Mărit să fie Dumnezeul mântuirii mele. Psalmii 18:46

  În cultura greacă, muzele erau cele nouă fiice ale lui Zeus și ale Mnemozinei, considerate inspiratoare ale muzicii, ale dansului, ale poeziei și patroanele artelor în general. Muzele îi desfătau pe zeii Olimpului cu cântecele lor la diferite festivități. S-au născut în Tracia, anume în Pieria (de unde și denumirea pe care o purtau, Pierides), și sălășluiau în pădurile umbroase ale Heliconului și ale Parnasului.

  Calliope era muza poeziei epice și a elocvenței, Clio era muza istoriei, Erato era muza elegiei și a poeziei erotice, Euterpe era muza muzicii și a poeziei lirice, Melpomene era muza tragediei, Polimnia era muza retoricii și a imnurilor religioase, Terpsihora era muza dansului, Thalia era muza comediei, iar Urania era muza astronomiei.

  Astăzi folosim expresia cu sensul simplu de persoană care ne inspiră pentru că nutrim niște sentimente declarate sau tăinuite pentru ea.

  Dincolo de mitologie, realitatea este că fiecare om are nevoie de cineva sau de ceva care să îi trezească energiile creatoare și să îl motiveze pentru realizarea unor opere. Ceea ce numim generic „muză” este acel mic declic de la care se aprinde dorința și scânteia unor gesturi frumoase, a unor construcții sau proiecte pe care altfel ori le amânăm, ori nu avem convingerea să le transformăm în realitate.

  Mulți autori de cântări și versuri sacre, mai ales din istoria biblică, au fost inspirați de așa-zisele lor muze. Spre exemplu, Solomon, considerat autorul poemului Cântarea cântărilor, a fost inspirat de frumusețea și puritatea Sunamitei, rezultând una dintre cele mai importante capodopere nu doar literare, ci și spirituale. De multe ori, atmosfera sau evenimentele pot fi inspiratoare pentru gesturi sau lucruri speciale. Natura din jurul nostru este pentru mulți oameni o inspirație și ne îndeamnă la recunoștință sau adorație pentru Creator.

  De gândit astăzi:

  Ființele cerești sunt inspirate de prezența lui Dumnezeu și Îi aduc onoare permanent. Pentru cei mântuiți, inspirația și motivul de laudă va fi pentru toate veacurile Salvatorul, cu semnele suferinței în palmele Lui. Încă de pe acum noi putem privi cu adorație spre viața Mântuitorului și spre harul prin care ne izbăvește.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Nouă victorii finale

  Știi care este cea mai mare știre pentru astăzi? Este faptul că Mântuitorul Isus nu este doar un antrenor, ci El face parte din echipă, vine cu noi pe terenul de luptă al vieții noastre. Nu are cum să ne scape victoria deplină. Permite-I doar să facă parte din viața și din planurile tale în fiecare zi.

  Nouă lângă Kobe Bryant

  Nu ieșirea din zona de influență a lui Dumnezeu este soluția, ci părăsirea cât mai grabnică a zonei de pericol în care este Satana. Dumnezeu nu vrea să ne limiteze, ci să ne conducă, să ne ghideze în siguranță prin viață.

  Cele nouă cercuri ale infernului

  Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le avem în vedere sunt iubirea și dreptatea lui Dumnezeu. El nu va permite niciodată o nedreptate sau o suferință nevindecătoare în dreptul copiilor Săi. Ce părinte ar fi fericit dacă și-ar vedea copilul chinuit o veșnicie? Tatăl din cer este mai presus decât orice tată.

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...