Cele noi pensule esențiale

Totuși în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit. Romani 8:37

O meserie destul de căutată în epoca noastră este aceea de make-up artist. Sunt persoanele care, prin utilizarea unor cosmetice și a unor secrete de mascare a defectelor, trebuie să îmbunătățească imaginea cuiva. În trusa profesioniștilor din domeniu se găsesc nouă pensule esențiale. Utilizarea lor este specifică. Iată câteva dintre aceste pensule: pensula pentru anticearcăn, cea pentru contur, pentru fond de ten, pentru fard etc.

Fiecare defect sau parte vizată necesită tratament diferit și instrumente diferite. Preocuparea pentru o imagine cât mai bună a determinat multe persoane, mai ales pe cele cu vizibilitate publică mare, să recurgă tot mai mult la trucuri și chiar la transformări extrem de costisitoare. Lucrul interesant este că nu doar procesul de machiere este costisitor și necesită cel puțin pricepere, ci și cel al demachierii. Fiecare zi, în mod obișnuit, are momentul de mascare și cel de demascare. Deși este un fel de calvar pentru multe persoane, el este suportat și asumat ca mod de viață, de dragul păstrării unei aparențe cât mai avantajoase. Uneori e nevoie de refacerea machiajului și în timpul zilei.

Dorința aceasta nu este nouă, ci o cultivă omul dintotdeauna; este un apanaj al decăderii și al păcatului. Ne este rușine cu felul în care arătăm și considerăm că nu e un efort prea mare să păstrăm măcar niște aparențe mai bune. Păstrarea aparențelor funcționează în domeniul aspectului fizic, în imaginea relațiilor de familie și în gesturile noastre sociale. Poate că cea mai gravă formă de machiaj este cea în domeniul vieții noastre spirituale. Simțim nevoia să acoperim carențe și să creăm iluzii. Noi știm că în fața lui Dumnezeu suntem ca o carte deschisă. Cu toate acestea, insistăm să ne cosmetizăm, pentru a-i face măcar pe ceilalți oameni să ne creadă mai buni. Lucrul acesta are un efect foarte distructiv pentru inima noastră. Contradicția dintre ce știm că suntem de-adevăratelea și ceea ce vrem să afișăm la suprafață ne îmbolnăvește spiritul și perpetuează o teamă și un sentiment de vinovăție.

De gândit astăzi:

Povara cosmetizării spirituale în fiecare zi ne va doborî în cele din urmă. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne asumăm ridurile pe care inima noastră le are și să dăm viață cu adevărat ființei noastre interioare.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video