Articolul precedentLumina lumii
  Articolul următorO zi cu Isus

  Porunca a zecea

  El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit. Psalmii 55:22

  Una dintre poruncile cel mai greu de respectat este: „Să nu poftești.” Prima reacție la această poruncă este faptul că pofta nu e ceva ce îți propui, pofta vine involuntar, se naște uneori instantaneu la vederea a ceva de interes. Se întâmplă însă să facem confuzie între dorință și poftă. Este în firea noastră să ne dorim diverse lucruri. A pofti, așa cum reiese din Sfânta Scriptură, înseamnă ceva mult mai complex. Pofta poate să plece de la o simplă dorință ilegitimă, pe care alegem să nu o depășim, ci stăruim asupra ei. Când alegem să rămânem în zona unei dorințe nepotrivite cu privire la ceva care nu ne aparține sau legată de o persoană care se află în afara legitimității noastre, nu facem altceva decât să provocăm pofta. Pofta este categorisită în Biblie ca fiind de mai multe feluri: pofta ochilor, pofta cărnii, pofta inimii. Inima, conștiința noastră, ne spune imediat dacă ceea ce ne dorim nu este în regulă. Acela este momentul care face diferența și atunci ar trebui să ne spunem foarte clar că e cazul să părăsim acel teren minat.

  Când mai zăbovim și ne punem întrebări despre cum am putea face să avem acel lucru, începem să construim și planuri de a-l obține. Chiar dacă nu aducem la îndeplinire planul, mintea noastră va rămâne conectată la acel plan și va căuta doar prilejul potrivit. Când poftim, nu ne mai punem întrebarea dacă e bine sau e rău, ci cum aș putea obține ceea ce poftesc fără să fiu prins ori fără să suport consecințele. Tocmai teama de responsabilitate sau rușinea ne face să nu înfăptuim tot ce ne trece prin minte, dar nu înseamnă neapărat că suntem în regulă.

  De gândit astăzi:

  Gândurile care ne vin în minte sunt asemenea păsărilor: dacă le lași, ele își fac cuib și rămân, se instalează. Dacă, atunci când vine un gând pe care îl simțim nepotrivit, îl vom alunga, ne vom căuta altceva mai constructiv sau chiar ne vom ruga, acel gând își va lua zborul. Probabil va mai încerca de câteva ori, însă, la refuzuri repetate, are să renunțe. Nu e vina noastră că dorințele și gândurile vin, este însă greșit dacă le găzduim și dialogăm cu ele.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...