Articolul precedentO fereastră deschisă spre cer
  Articolul următorZâmbetul Cârmaciului

  Zece porunci

  Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și credincioșie. Exodul 34:6

  De ce zece porunci și nu patru sau douăzeci? În mentalitatea poporului evreu, exista o practică a minimului necesar. Zece reprezintă pentru fariseul și evreul de rând limita minimă, punctul cel mai de jos a ceea ce trebuie făcut. Cel puțin zece puncte ale comportamentului moral și spiritual se cer satisfăcute. Cum Dumnezeu S-a adaptat întotdeauna la capacitățile omului și la limitele lui, a formulat legea iubirii în zece porunci. Pe o tablă le-a scris pe cele referitoare la relația omului cu Dumnezeul său, iar pe a doua, le-a scris pe cele privitoare la relația cu semenii. Pentru Dumnezeu era suficient să spună simplu: „Iubește!” și nu mai era nimic de completat.

  Dar mintea noastră are nevoie de detalii, noi trebuie să înțelegem la nivelul normelor noastre, din acest motiv iubirea a căpătat aspect de poruncă. În condiții normale, în felul lui Dumnezeu, a iubi nu trebuie poruncit, ci este un mod de viață. El este iubire și copiii Lui sunt iubire, deci iubirea este forma optimă de a trăi pentru ființele din univers. Fiindcă egoismul adus de păcat a stricat setările inimii noastre, a fost nevoie de scrierea unui program updatat la noile condiții. Când oamenii vor redeveni membri cu totul refăcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, forma actuală a poruncilor va redeveni legea iubirii și va dăinui veșnic.

  Până atunci însă, trebuie să fim recunoscători că avem atât de detaliat felul în care trebuie să conviețuim cu ceilalți și cum trebuie să relaționăm cu Tatăl din cer. Satana a făcut ca cele zece detalieri (sub forma Celor Zece Porunci) ale iubirii să pară o povară și o amenințare. Nimic mai fals. Este ca și cum un avertisment de genul: „Nu atingeți firele de curent electric, pericol de electrocutare!” ni s-ar părea greu de respectat și împotriva noastră, când el este menit să ne protejeze.

  De gândit astăzi:

  Te simți uneori apăsat la gândul că ai respectat mai puțin sau ai încălcat vreuna dintre porunci? Nu te lăsa zdrobit de acest eșec. Gândește-te că ele sunt în slujba ta, pentru ghidarea și protecția ta. Când le încalci, te pui în primul rând pe tine în pericol, așa că roagă-te să poți fi mai atent sau mai puternic. Cel care a scris această Lege te va ajuta, fiindcă a scris-o tocmai pentru fericirea ta, și nu pentru nefericire.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...