Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și credincioșie. Exodul 34:6
De ce zece porunci și nu patru sau douăzeci? În mentalitatea poporului evreu, exista o practică a minimului necesar. Zece reprezintă pentru fariseul și evreul de rând limita minimă, punctul cel mai de jos a ceea ce trebuie făcut. Cel puțin zece puncte ale comportamentului moral și spiritual se cer satisfăcute. Cum Dumnezeu S-a adaptat întotdeauna la capacitățile omului și la limitele lui, a formulat legea iubirii în zece porunci. Pe o tablă le-a scris pe cele referitoare la relația omului cu Dumnezeul său, iar pe a doua, le-a scris pe cele privitoare la relația cu semenii. Pentru Dumnezeu era suficient să spună simplu: „Iubește!” și nu mai era nimic de completat.
Dar mintea noastră are nevoie de detalii, noi trebuie să înțelegem la nivelul normelor noastre, din acest motiv iubirea a căpătat aspect de poruncă. În condiții normale, în felul lui Dumnezeu, a iubi nu trebuie poruncit, ci este un mod de viață. El este iubire și copiii Lui sunt iubire, deci iubirea este forma optimă de a trăi pentru ființele din univers. Fiindcă egoismul adus de păcat a stricat setările inimii noastre, a fost nevoie de scrierea unui program updatat la noile condiții. Când oamenii vor redeveni membri cu totul refăcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, forma actuală a poruncilor va redeveni legea iubirii și va dăinui veșnic.
Până atunci însă, trebuie să fim recunoscători că avem atât de detaliat felul în care trebuie să conviețuim cu ceilalți și cum trebuie să relaționăm cu Tatăl din cer. Satana a făcut ca cele zece detalieri (sub forma Celor Zece Porunci) ale iubirii să pară o povară și o amenințare. Nimic mai fals. Este ca și cum un avertisment de genul: „Nu atingeți firele de curent electric, pericol de electrocutare!” ni s-ar părea greu de respectat și împotriva noastră, când el este menit să ne protejeze.
De gândit astăzi:
Te simți uneori apăsat la gândul că ai respectat mai puțin sau ai încălcat vreuna dintre porunci? Nu te lăsa zdrobit de acest eșec. Gândește-te că ele sunt în slujba ta, pentru ghidarea și protecția ta. Când le încalci, te pui în primul rând pe tine în pericol, așa că roagă-te să poți fi mai atent sau mai puternic. Cel care a scris această Lege te va ajuta, fiindcă a scris-o tocmai pentru fericirea ta, și nu pentru nefericire.