Cele mai periculoase zece meserii

Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată. Iacov 1:5

Cum spuneam și altă dată, se fac topuri pentru orice. Există și câteva topuri ale meseriilor, în funcție de periculozitate, expunere, responsabilitate, stres, remunerație etc.

Printre cele mai periculoase meserii se află și aceea de miner. Pericolul decurge din riscul de prăbușire a galeriilor săpate în pământ, din eventualitatea unei defecțiuni la sistemul de ventilație, ceea ce poate duce la asfixiere, și, nu în ultimul rând, din posibilitatea perforării unei surse mari de apă și lipsa timpului pentru evacuare. În prezent, aceste riscuri sunt reduse considerabil, însă nu vor putea fi anulate în totalitate niciodată. Meseria de miner nu li se potrivește, le este chiar contraindicată celor care suferă de claustrofobie (teama de spații închise, înguste) sau celor care se tem de întuneric.

Astfel de persoane, în caz de criză, recurg la gesturi și decizii total catastrofale. Retribuția destul de consistentă atrage însă pe foarte mulți din această categorie și, în cele mai multe cazuri, se termină cu tragedii. Companiile moderne realizează diferite simulări de criză și selectează personalul mai eficient. Cu toate testele și toată vigilența, există totuși oameni care aleg și reușesc să păcălească sistemul și sunt angajați în cadrul unor meserii foarte periculoase. Oamenii de specialitate susțin că nu salariul este principalul motiv, ci incapacitatea omului de a accepta că la un anumit domeniu nu este potrivit. Omul, în general, se consideră bun la orice, iar atunci când află sau i se spune că lucrurile nu stau chiar așa, el reacționează instinctual, încercând să dovedească exact contrariul.

Ai văzut persoane afone sau fără voce, dar care insistă să devină cântăreți? Ai văzut persoane fără simț artistic, dar care vor neapărat să devină graficieni sau pictori? Nouă ne este greu să fim ceea ce putem fi.

De gândit astăzi:

În măsura în care ai această posibilitate, alege o meserie care nu doar să îți aducă un salariu suficient, ci să îți ofere și satisfacție personală, dar și siguranță pentru tine și pentru cei de lângă tine. Costurile fizice ale unui accident, dar și cele sufletești și psihice sunt foarte mari, uneori de nemăsurat. Nu îți asuma riscul de a face ceva pentru care nu ai toate abilitățile sau despre care știi că nu ți se potrivește.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor