Șoferi începători

Dar cine va răbda până la sfârșit va fi mântuit. Matei 24:13

După obținerea dreptului de a conduce pe drumuri publice, fiecare nou conducător auto are obligația să poarte un semn distinctiv, care înseamnă „începător”. La noi în țară este un disc galben cu semnul exclamării pe el (așa-numita portocală, deși este galbenă ca o lămâie).

Nu doar semnul de începător îl însoțește pe noul șofer, ci și regula că timp de un an va trebui să conducă mai încet cu 10 km față de viteza legală. Adică prin localitate cu doar 40 km/h sau pe autostradă cu 10 km mai încet decât toți ceilalți. Este destul de frustrantă această regulă, dar trebuie respectată. Pentru unii șoferi începători este greu de înțeles motivul purtării semnului pe luneta mașinii. Explicația este foarte simplă: ceilalți șoferi îl văd, trag concluzia că ești la început, deci nu ai experiență și se așteaptă să faci greșeli, prin urmare, te evită, păstrează o distanță mai mare pentru siguranță.

Semnul de începător se aplică de multe ori și în situații de viață obișnuită sau chiar în biserică. Spre exemplu, îți aduci aminte de convertirea miraculoasă a lui Pavel (Saul din Tars) care, după întâlnirea cu Domnul în drum spre Damasc, a fost botezat și a început să meargă la întâlnirile creștinilor. Dar creștinii îl țineau la distanță, pentru că nu aveau încă încredere în el. Nu știau dacă este „pe bune” sau e doar un rol și își va arăta adevăratele intenții mai târziu. Lui Pavel nu i-a plăcut foarte mult acest lucru, dar era conștient că trecutul lui îndreptățea aceste suspiciuni.

De multe ori în viața noastră suntem nevoiți să purtăm diverse etichete sau semne. Nu întotdeauna ele sunt rușinoase sau umilitoare, dar, de cele mai multe ori, au ca scop siguranța noastră și a celorlalți.

De gândit astăzi:

Dacă știi că într-un domeniu ai statut de începător, nu aplica acest lucru la persoana ta, ci la experiența pe care încă nu o ai în domeniul respectiv. Deci nu e vina ta, ci efectiv trebuie să treacă timpul și să deprinzi îndemânare experimentând. Nu te simți lezat personal, ci dezvoltă-te în siguranță!

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor