Cele zece nevoi umane

Da, Tu îmi aprinzi lumina mea. Domnul Dumnezeul meu îmi luminează întunericul meu. Psalmii 18:28

Potrivit lui Solomon Marcus, un specialist preocupat de ființa umană, există un top al principalelor nevoi pe care trebuie să le aibă satisfăcute omul în general.

Nevoia de a da un sens vieții, la nivel elementar
Nevoia de împrospătare
Nevoia de întrebare și de mirare
Nevoia de îndoială și de suspiciune
Nevoia de greșeală și de eșec
Nevoia de joc
Nevoia de identitate
Nevoia de omenesc și de omenie
Nevoia de cultură
Nevoia de transcendență

Este o listă laică a nevoilor vieții, dar trebuie să recunoaștem că fiecare dintre noi simte aceste nevoi, deși nu prea avem știință și cum să le satisfacem. Probabil că puțini oameni pot urmări și realiza satisfacerea acestor nevoi în totalitate, dar atunci când ești conștient de ele, vei identifica ocaziile și modalitățile ce se ivesc. Tatăl nostru din cer nu vrea să trăim ca niște roboți, nici măcar religioși, și nici să purtăm în ființa noastră frustrări pe care ne temem să le înfruntăm și să le rezolvăm. Nu este nimic greșit în a vrea să reușim sau în a dori să ne realizăm, așa cum este perfect normal să dorim experiențe din care să învățăm sau momente în care să aflăm lucruri noi, interesante, chiar dacă nu sunt dintre cele ce întrețin viața în mod direct, elementar.

De gândit astăzi:

Între orele de muncă și cele de somn, mai există oare destul de mult timp pentru relații, pentru cultură, pentru joacă și pentru a răspunde acelor nevoi profunde și simple ale sufletului nostru? Dacă ne organizăm cu înțelepciune și reușim să devenim eficienți, este datoria noastră să răspundem tuturor așteptărilor vieții noastre complexe. Tatăl nostru ceresc vrea să fim fericiți pe deplin, nu doar supuși, temători, serioși, calculați sau precauți.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor