Satul Zece prăjini

  Încredeți-vă în Domnul pe vecie, căci Domnul Dumnezeu este Stânca veacurilor. Isaia 26:4

  Situat între două dealuri, la granița dintre județele Iași și Neamț, satul Zece Prăjini este o așezare cu numai 500 de locuitori și 130 de case. Numele îi vine de la faptul că locuitorii săi, odinioară țigani ursari, astăzi lăutari, când au fost sloboziți din robie, au fost și împroprietăriți cu câte zece prăjini de pământ. Micuța localitate și-a câștigat însă un renume de invidiat datorită muzicii, care este aici la ea acasă, în cel mai propriu sens al cuvântului. În sat există nu mai puțin de cinci fanfare: Ciocârlia, Renașterea, Ciocârlanii, Savale (ceea ce în traducere înseamnă Băieții) și Speranța. Toate au angajamente în țară și în străinătate. Cea mai valoroasă este, după aprecierea specialiștilor, Speranța, care se mai numește și Shukar, ceea ce vrea să sublinieze calitatea artistică înaltă a formației.

  Practic, ulița localității este școala de muzică în care se formează generațiile de instrumentiști.

  Există multe cetăți și orașe în lume care au o etichetă potrivită cu activitatea de bază a localnicilor. Există cetăți ale olarilor sau ale metalurgiștilor, sunt localități ale sticlarilor sau ale creatorilor de instrumente muzicale.

  În vechime, în poporul Israel, dar nu numai, existau diferite bresle și diferite localități cu specific profesional. Erau cetăți preoțești, erau cetăți ale prelucrătorilor de lemn sau de piatră. Localitățile de pe țărmul Galileei erau cetăți pescărești în marea lor majoritate. Una dintre semințiile lui Israel era recunoscută ca fiind expertă în cunoașterea vremurilor – Neftali. Pe timpul lui Pavel, cetatea Efes era una a argintarilor. Locul unde trăim își pune amprenta pe viața noastră, chiar dacă nu ne dăm seama imediat.

  De gândit astăzi:

  Tu ce amprente ale originii tale simți că porți? Familia ta are o anumită profesie tradițională, sau te-ai născut în vreun centru de meserii interesante? Nu te rușina cu locul din care vii; fă-l mai degrabă un atu pentru tine. Fie și ca un hobby, poți face câte ceva din ceea ce ai văzut în copilărie la bunici sau în localitatea ta. Aceasta poate fi o dovadă interesantă de cultură.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  „Ca o pierdere”

  Credința că te poți apropia de Dumnezeu nu este un vis care dispare atunci când deschizi ochii - atunci când trebuie să faci lucrul acesta acasă, la școală sau când ești cu prietenii.

  Unsprezece contra unu

  De ce crezi că poți să lupți singur în calitate de creștin - când vrăjmașul caută să te ucidă (1 Petru 5:8)? Ai nevoie de echipa ta sau nu vei supraviețui.

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...