Zece negri mititei

Oricine crede în El nu este judecat. Ioan 3:18

Într-un roman scris de Agatha Christie, zece oameni sunt ademeniți să vină pe o insulă sub diferite pretexte, ca de exemplu: oferirea unui loc de muncă, o vacanță de vară târzie și neașteptată sau întâlnirea unor prieteni vechi. Fiecare dintre ei a fost făptaș al unei crime, dar fie a scăpat de justiție, fie a comis un act care nu poate fi sancționat legal. Oaspeții sunt acuzați de crimele lor în prima seară prin intermediul unei înregistrări de gramofon și sunt informați că au fost aduși pe insulă să plătească pentru ce au făcut. Ei sunt singuri pe insulă și nu pot scăpa din cauza distanței prea mari față de uscat, dar și a vremii capricioase. Fiecare dintre cei zece urmează să fie omorât. Pe perete se putea citi o poezie, Zece negri mititei, plasată lângă zece statuete din porțelan. Vocea de la gramofon întreabă la final dacă acuzații au ceva de spus. Doar doi dintre ei își recunosc vinovăția. Primul dintre ei moare și imediat după aceea oaspeții observă că una dintre statuete a dispărut, iar versurile poeziei par să reflecte maniera în care a murit („Unul s-a-necat din ei și-au rămas doar nouă”). Restul oaspeților sunt după aceea omorâți unul câte unul.

Un roman polițist destul de bine vândut. Ideea de bază este aceea că nicio faptă rea nu rămâne nepedepsită, chiar și atunci când legea nu face dreptate.

Se pare că este în firea omului să caute răzbunare pentru ceea ce consideră a fi rău și nedrept. Nu întotdeauna justiția face și dreptate, dar sunt totuși lucruri diferite. Mai ales când vorbim de justiția omenească. Doar în ce privește judecata lui Dumnezeu știm că tot ce este ascuns va fi adus la lumină; tot ce este neștiut (fie bun, fie rău) Îi este cunoscut Lui. Când Judecătorul ceresc va analiza fiecare dosar, El va face dreptate pe deplin, pentru că știe totul pe deplin – de la motivații până la cele mai evidente lucruri.

De gândit astăzi:

Faptul că Isus va fi Judecătorul nu este o veste rea, ci dimpotrivă. Nu poate exista un Judecător mai înțelept și mai drept decât Acela care Și-a dat viața pentru om.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video