Înșelat de zece ori

Căci Tu binecuvântezi pe cel neprihănit, Doamne, și-l înconjori cu bunăvoința Ta cum l-ai înconjura cu un scut. Psalmii 5:12

Știi istoria lui Iacov, fuga lui, slujirea pentru Rahela și trădările de care a avut parte în familia socrului său. Este ceva destul de ciudat în experiența lui. El era un om inteligent și era ocrotit de Dumnezeu. Totuși Laban, socrul lui, îl înșală de mai multe ori, de zece ori în total (Geneza 31:7). Cum e posibil? Te înșală cineva o dată pentru că a profitat de necunoașterea, de naivitatea ta etc. Hai să zicem că te înșală și a doua oară, profitând de caracterul tău și de bunătatea ta. Dar dacă ești înșelat de același om încă o dată și încă o dată, apoi de încă nu știu câte ori, ce se cheamă că ești? Ai fi tentat să spui că ești fraier. Iacov nu se consideră nici fraier, nici nu face scandal, ci trece cu demnitate peste. Care era secretul? Nu s-a prins că e înșelat? Ba da, chiar din prima. Secretul lui era Dumnezeu; el știa că legământul de ocrotire și prietenie pe care l-a încheiat cu Dumnezeu în noaptea visului cu scara îngerilor este mai puternic decât orice înșelăciune. Laban îl înșală? Dumnezeu schimbă înșelăciunea în avantaj. Socrul lui schimbă simbria mereu? Dumnezeu schimbă și el binecuvântarea spre Iacov. Oricât încerca Laban să înșele, Iacov câștiga mai mult. Târziu de tot s-a prins înșelătorul că el pierduse. Prea târziu. Ideea este că, acolo unde Dumnezeu pune ceva, nimeni nu poate face pagubă. Ceea ce El binecuvântează nu poate fi furat de niciun șmecher.

La fiecare pas din viață, Cel ce a încheiat un legământ de prietenie cu noi va fi paznicul nu doar al nostru, ci și al lucrurilor din viața noastră. El poate schimba mereu nedreptatea în avantaj și înșelăciunea în profit. Însă ceea ce El înmulțește va prospera, indiferent de răutatea oamenilor de lângă noi. O casă și o viață binecuvântate de El rămân binecuvântate.

De gândit astăzi:

Noi nu putem controla relele intenții ale altora; nu putem să ne protejăm singuri de metodele lor nedrepte și de abuzurile celor răi. Ceea ce putem face este să Îi cerem lui Dumnezeu însoțire, ocrotire și binecuvântare. Nu este greșit să-I cerem chiar prosperitate materială și succes în activitățile noastre. El vrea să fim harnici și cinstiți, ceea ce nu exclude bucuria și fericirea.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor