Articolul precedentPietrele Eben-Ezer
  Articolul următorDomnul este cu tine, viteazule!

  Unsprezece ucenici devin apostoli

  Căci păcatul nu va mai stăpâni asupra voastră, pentru că nu sunteți sub Lege, ci sub har. Romani 6:14

  În Antichitate era ceva obișnuit ca o persoană educată, un învățat, să aibă ucenici. Oamenii care erau speciali erau recunoscuți de societate și, în mod normal, atrăgeau lângă ei persoane care doreau să învețe și să calce pe urmele maestrului lor. Fără să fi urmat vreo școală vestită din vremea Lui, Mântuitorul S-a dovedit a fi foarte educat și cunoscător în multe domenii. Oamenii Îl ascultau mirați, iar fariseii și cărturarii, chiar cu invidie. La început, au fost mereu pe urmele Învățătorului lor doisprezece ucenici. Isus era pentru fiecare dintre ei nu doar învățător, ci și model de viață. Ei aflau informații despre Împărăția cerurilor, dar observau și cum trebuie să se comporte, cum ar trebui să gândească și în ce fel trebuie trăită viața sub toate aspectele. Ucenicii lui Isus erau foarte speciali și diferiți de alți ucenici. Unii dintre ei aveau deja familii și, fără să le abandoneze, făceau și efortul de a fi pe urmele lui Isus. Maestrul lor nu avea o casă proprie, nici o școală, așa cum aveau alți filozofi sau învățători (de exemplu, școala lui Gamaliel). În condiții total diferite și de austeritate, cei doisprezece, inclusiv Iuda Iscarioteanul, au format o echipă. Scopul Domnului era, ca împreună cu aceștia, să înceapă o nouă eră spirituală – creștinismul. I-a învățat principiile simple ale Împărăției, le-a arătat cum trebuie să lucreze împreună (ei erau trimiși în misiune câte doi) și au devenit, din niște simpli pescari sau agricultori, niște oameni educați și capabili de o lucrare deosebită. Un lucru este extrem de important: când i-a chemat, Mântuitorul i-a găsit făcând ceva. Nu i-a găsit trăgând chiulul și plictisindu-se. El avea nevoie de ucenici implicați și harnici. Nu Și-a dorit niciodată să formeze o gașcă sau o bandă de pierde-vară. Ucenicii aveau să devină apostoli, mai puțin unul dintre ei – Iuda Iscarioteanul. Iuda nu a reușit să înțeleagă spiritul Împărăției lui Isus și nu a putut să renunțe la micile lui interese, fapt ce l-a blocat în îndoială, apoi l-a condus la trădare. Iuda nu este singurul care a trădat sau a manifestat necredință față de Isus, dar el este singurul care nu L-a înțeles pe Maestrul lui, iertarea Lui și spiritul Său. A ajuns la disperare din această necunoaștere și s-a sinucis.

  De gândit astăzi:

  Înainte de a deveni apostol, pe lângă învățătură, un ucenic acceptă și iertarea lui Dumnezeu. Astfel, înțelegând spiritul Împărăției, poate deveni apostol, vestitor al mântuirii.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  „Ca o pierdere”

  Credința că te poți apropia de Dumnezeu nu este un vis care dispare atunci când deschizi ochii - atunci când trebuie să faci lucrul acesta acasă, la școală sau când ești cu prietenii.

  Unsprezece contra unu

  De ce crezi că poți să lupți singur în calitate de creștin - când vrăjmașul caută să te ucidă (1 Petru 5:8)? Ai nevoie de echipa ta sau nu vei supraviețui.

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...