Leviticul 11 – mai mult decât o listă

Dacă vei asculta cu luare aminte glasul Domnului Dumnezeului tău…, dacă vei asculta de poruncile Lui…, nu te voi lovi cu niciuna din bolile cu care am lovit pe egipteni, căci Eu sunt Domnul, care te vindecă. Exodul 15:26

În multe domenii s-au întocmit liste, devenite celebre. Există lista minunilor lumii, cineva a întocmit o listă cu evreii salvați din lagărele de concentrare, poliția întocmește periodic lista cu cei mai căutați infractori, în lumea filmului există o listă cu marile vedete, și laureații Premiului Nobel se găsesc într-o listă specială. În Biblie, găsim lista cu toate generațiile de la Adam până la Mântuitorul, avem lista cu cei intrați în corabie, lista cu obiectele sfinte de la sanctuar și lista cu cele douăsprezece iscoade trimise de Moise. În cartea Leviticul, în capitolul 11, avem o listă cu alimente, mai precis cu animalele pe care Dumnezeu i le-a îngăduit omului să le mănânce. Din cauza degradării aduse de păcat, Dumnezeu a adaptat stilul de viață al omului, astfel că, pe lângă regimul vegetarian proiectat la început, a permis și consumul de carne. Cum nu toate felurile de carne erau acceptabile pentru om, acesta a primit un ghid de recunoaștere a animalelor curate, din care putea aduce jertfe, dar și să mănânce. Astfel că, citind în Leviticul 11, vom găsi mai mult decât o listă, vom găsi un ghid complet, cu principii aplicabile, indiferent dacă unele animale se numesc altfel astăzi sau diferit în limba fiecărui popor.
De fapt, Leviticul 11 este o mostră a felului de a comunica al lui Dumnezeu. El nu ne-a tratat niciodată ca pe niște roboți. A dat reguli și porunci diverse; uneori a formulat foarte exact ceea ce putea fi valabil într-o vreme sau în tot timpul; alteori, având în vedere schimbarea generațiilor, a stabilit principii și criterii ca instrumente de decizie în alimentație, în îmbrăcăminte, în sănătate sau chiar pentru administrarea vieții și a bunurilor materiale. Tot ce este scris în Cuvântul Lui poate fi aplicat la viața omului din toate timpurile, dacă suntem atenți la contextul în care sunt oferite și dacă înțelegem spiritul tuturor lucrurilor făcute sau spuse de Creatorul nostru.

De gândit astăzi:

Noi, oamenii, preferăm să ni se spună totul în amănunt, eventual să fim scutiți de a lua decizii. Pe de altă parte, ne-am simți încorsetați dacă ni s-ar lua dreptul de a alege și de a judeca prin gândirea proprie. De aceea Tatăl nostru ne oferă exemple, principii, reguli și, mai presus de orice, modelul Fiului Său. Nu există un ghid mai complet decât viața Lui.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor