Articolul precedentDrumul cel mai bun
  Articolul următorCerșetorul bogat

  Leviticul 11 – mai mult decât o listă

  Dacă vei asculta cu luare aminte glasul Domnului Dumnezeului tău…, dacă vei asculta de poruncile Lui…, nu te voi lovi cu niciuna din bolile cu care am lovit pe egipteni, căci Eu sunt Domnul, care te vindecă. Exodul 15:26

  În multe domenii s-au întocmit liste, devenite celebre. Există lista minunilor lumii, cineva a întocmit o listă cu evreii salvați din lagărele de concentrare, poliția întocmește periodic lista cu cei mai căutați infractori, în lumea filmului există o listă cu marile vedete, și laureații Premiului Nobel se găsesc într-o listă specială. În Biblie, găsim lista cu toate generațiile de la Adam până la Mântuitorul, avem lista cu cei intrați în corabie, lista cu obiectele sfinte de la sanctuar și lista cu cele douăsprezece iscoade trimise de Moise. În cartea Leviticul, în capitolul 11, avem o listă cu alimente, mai precis cu animalele pe care Dumnezeu i le-a îngăduit omului să le mănânce. Din cauza degradării aduse de păcat, Dumnezeu a adaptat stilul de viață al omului, astfel că, pe lângă regimul vegetarian proiectat la început, a permis și consumul de carne. Cum nu toate felurile de carne erau acceptabile pentru om, acesta a primit un ghid de recunoaștere a animalelor curate, din care putea aduce jertfe, dar și să mănânce. Astfel că, citind în Leviticul 11, vom găsi mai mult decât o listă, vom găsi un ghid complet, cu principii aplicabile, indiferent dacă unele animale se numesc altfel astăzi sau diferit în limba fiecărui popor.
  De fapt, Leviticul 11 este o mostră a felului de a comunica al lui Dumnezeu. El nu ne-a tratat niciodată ca pe niște roboți. A dat reguli și porunci diverse; uneori a formulat foarte exact ceea ce putea fi valabil într-o vreme sau în tot timpul; alteori, având în vedere schimbarea generațiilor, a stabilit principii și criterii ca instrumente de decizie în alimentație, în îmbrăcăminte, în sănătate sau chiar pentru administrarea vieții și a bunurilor materiale. Tot ce este scris în Cuvântul Lui poate fi aplicat la viața omului din toate timpurile, dacă suntem atenți la contextul în care sunt oferite și dacă înțelegem spiritul tuturor lucrurilor făcute sau spuse de Creatorul nostru.

  De gândit astăzi:

  Noi, oamenii, preferăm să ni se spună totul în amănunt, eventual să fim scutiți de a lua decizii. Pe de altă parte, ne-am simți încorsetați dacă ni s-ar lua dreptul de a alege și de a judeca prin gândirea proprie. De aceea Tatăl nostru ne oferă exemple, principii, reguli și, mai presus de orice, modelul Fiului Său. Nu există un ghid mai complet decât viața Lui.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  „Ca o pierdere”

  Credința că te poți apropia de Dumnezeu nu este un vis care dispare atunci când deschizi ochii - atunci când trebuie să faci lucrul acesta acasă, la școală sau când ești cu prietenii.

  Unsprezece contra unu

  De ce crezi că poți să lupți singur în calitate de creștin - când vrăjmașul caută să te ucidă (1 Petru 5:8)? Ai nevoie de echipa ta sau nu vei supraviețui.

  Biroul directorului

  Să nu îți fie teamă să te duci la Dumnezeu. Ușa Lui este întotdeauna deschisă. Isus a deschis-o cu sângele Lui.

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....