Spânzurătoare de 11 coți

Cei izbăviți de Domnul se vor întoarce și vor merge spre Sion cu cântece de biruință. O bucurie veșnică le va încununa capul, veselia și bucuria îi vor apuca, iar durerea și gemetele vor fugi. Isaia 35:10

Cunoaștem istoria Esterei încă de la grădiniță. S-a spus povestea, s-au făcut filme, totul pare știut. Între personajele principale se află Haman. Omul care ocupă o funcție înaltă la curte și care mereu tânjește după ceva și mai sus, și mai important. Haman are impresia că importanța cuiva decurge din umilirea celorlalți. Când îi vede pe ceilalți plecându-se înaintea lui, el simte că devine mai mare. El îi reprezintă pe acei oameni mici la caracter și capacități, dar care vor să devină mai importanți decât merită și sunt în stare să calce și pe cadavrele altora spre obiectivul lor. Haman îl ura pe Mardoheu, un evreu care nu i se închina, așa cum făceau toți ceilalți oameni lingușitori de pe la guvern. Pe de-o parte, îl invidia pentru demnitatea lui, dar simțea că îl și urăște, fiindcă nu era slugarnic. Ceva s-a întâmplat: descoperind în cronici o faptă de eroism și loialitate făcută de Mardoheu, împăratul Ahașveroș i-a poruncit lui Haman să-i organizeze acestuia o festivitate de mulțumire și apreciere. Atunci invidia lui a explodat. În inima omului crește această plantă foarte ciudată și extrem de otrăvitoare. Se numește invidie. Dacă ura este ceva destul de vizibil, pentru că se manifestă, invidia este ca un vierme ascuns, care roade la rădăcina copacului, iar la o furtună, acesta cade. Haman s-a dus acasă și a pregătit o spânzurătoare înaltă de unsprezece coți, cu planul de a-l spânzura acolo pe insuportabilul Mardoheu. Istoria aceasta se termină exact așa cum se termină orice poveste de invidie: moare chiar invidiosul.

De gândit astăzi:

Cu invidia nu este de joacă. Este unul dintre cele mai puternice sentimente. Este o boală cumplită. Dacă vrei să verifici în ce măsură simți invidie, analizează cum te simți atunci când o persoană dintre prieteni sau rivali primește un cadou sau când reușește să ia o notă mare la un examen; vezi cum te simți când cineva primește un premiu sau pur și simplu este apreciat. Dacă ceva te doare în interior, atunci să știi că e o sămânță de invidie acolo. Soluția este una singură: roagă-te, roagă-te și iar roagă-te! Dumnezeu vindecă orice.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor