Doar 11 linii de cod

Eu însă voi privi spre Domnul, îmi voi pune nădejdea în Dumnezeul mântuirii mele, Dumnezeul meu mă va asculta. Mica 7:7

Totul a început cu Azer Koculu, care a scris o bucată de cod numită Kik, o extensie a popularului limbaj de programare Node.js. Programatorul Koculu a urcat Kik pe platforma NPM, un fel de App Store pentru programatorii care lucrează cu Node.js, și l-a oferit gratis.

Kik, rețeaua de socializare, s-a sesizat și i-a trimis lui Koculu un mail în care era rugat să schimbe numele modulului. Acesta nu a vrut. „Când am început să scriu Kik, nu știam că există o companie cu același nume. Nu voiam să las o companie să mă forțeze să schimb numele”, a declarat el.

Issac Schluetter, CEO-ul NPM, i-a scos dreptul de autor asupra modulului, potrivit lui Koculu. Supărat, acesta a anunțat că-și scoate toate modulele de pe NPM. Toate bune și frumoase, numai că Koculu crease și un modul numit „npm left-pad”, adică 11 linii de cod. Nimic complicat, însă progrămelul a fost descărcat de peste 575 000 de ori și folosit de mii de programatori pe post de scurtătură. Software-urile Babel sau React folosesc acest „npm left-pad”, care, la rândul lor, sunt folosite de companii mari precum Facebook, Netflix, Spotify, pentru a spori eficiența. Totul ducea la un blocaj în cea mai solicitată zonă a internetului. Într-un final, Kik și npm left-pad au revenit on-line și industria de soft­ware a mers mai departe, dar după negocieri și concesii importante.

Așa se întâmplă când cineva are permisiunea de a-și depozita un mic bagaj la noi în viață. În înțelepciunea lui Solomon, găsim două avertismente esențiale: „Păzește-ți inima mai mult decât orice”, adică ai grijă cine și ce depozitează acolo, iar al doilea: „Vulpile mici strică viile în floare.” Și Satana este uneori un fel de programator care ne vinde pe gratis câteva „scurtături”, apoi vine să le ia, dar dărâmă tot ce am construit noi pe lângă acele scurtături spirituale. Din păcate, cu el nu se poate ajunge la o înțelegere decât în favoarea lui.

De gândit astăzi:

Satana nu vrea să aibă în viața noastră decât un singur procent, iar apoi el va tot instala și alte aplicații conectate la ceea ce deja i-am aprobat. Construind pe o singură eroare oferită de el drept cadou, putem deveni victime atunci când dușmanul va vedea că noi vrem să Îl alegem pe Dumnezeu, și nu pe el. Roagă-te acum pentru protecție și înțelepciune!

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor