Numai 11 locuitori

Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul! Matei 5:5

Când nu pescuiește calamari sau nu-și face de lucru în grădină, regele din Tavolara își privește mândru insula cu cei 11 locuitori temporari și cele 100 de capre de munte. Tavolara se află la sud de faimoasa Costa Smeralda a Sardiniei. E o insulă singuratică, mai degrabă un munte care răsare din mare. Nu există șosele sau hoteluri, iar singura zonă locuibilă e o limbă de nisip alb, ce poate fi măsurată fără efort cu pasul. Regele Antonio Bertoleoni, cunoscut ca Tonino, un pescar de 83 de ani, deține și singurul restaurant de pe insulă. Tavolara este cel mai mic regat locuit din lume. În ultimii 22 de ani, Tonino și-a condus regatul de 5 km pătrați în pantaloni scurți și sandale. „Sunt, probabil, cel mai fără pretenții rege din lume”, declară Tonino. „Singurul privilegiu de care mă bucur e faptul că am mesele gratuite.”

În firea omului este și dorința de a fi stăpân undeva, pe ceva. Unii oameni își doresc să fie stăpânii altora; o altă parte își doresc să fie stăpâni pe multe locuri și proprietăți. Pentru o altă parte există dorința de a fi rege în familie.

Unele astfel de dorințe se îndeplinesc, iar altele rămân ca iluzie ori simplu vis imposibil.

Biblia vorbește despre un regat și mai mic decât Tavolara. E vorba despre o cetate ce poate fi stăpânită cu greu, și aceea este inima noastră. Cine se poate stăpâni pe sine este capabil să domnească și peste cetăți întregi; iar cine își poate înfrâna limba este ca un adevărat rege. Din câte se pare, omului îi este mai ușor să stăpânească peste alții decât să fie propriul lui stăpân și să mai fie și ascultat. Ceea ce este foarte sigur e faptul că un om care nu găsește cheia stăpânirii de sine nu va găsi nici drumul spre adevăratul regat al lui Dumnezeu, nu pentru că Dumnezeu ar pune bariere, ci pentru că omul nestăpânit nu are niciun fel de orientare spirituală, se vede numai pe sine și nimic altceva.

De gândit astăzi:

În orice ținută ai vrea, fă zilnic exercițiul de a-ți porunci diverse lucruri și străduiește-te să le faci. Dacă te simți dominat de slăbiciuni, de obiceiuri și de gânduri răzvrătite, cere ajutor Regelui atotputernic. El te va ajuta să cucerești regatul inimii, al limbii și al ochilor tăi. Când vei fi biruitor, vei observa că lumea întreagă este a ta.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video