A unsprezecea poruncă

  Și pacea lui Dumnezeu… vă va păzi inimile și gândurile în Hristos Isus. Filipeni 4:7

  Berlin, aprilie 1945. Trupele aliate îi arestează pe bărbații și femeile din Germania care seamănă cu Adolf Hitler, Eva Braun, Joseph Goebbels, Joseph Bormann și alți lideri naziști, pentru a-i descoperi și pedepsi pe adevărații criminali. În timpul unui bombardament, mai mulți astfel de prizonieri reușesc să fugă și ajung în zona unui depozit subteran, într-o pădure de unde nu pot evada mai departe de teamă că mlaștina și dealurile care îi înconjoară sunt minate și că ar putea fi prinși din nou.

  Întâmplarea este un fel de parabolă ce ne coboară, în trepte succesive, de la prefacerea omului în fiară la prefacerea semenului în stăpân și a victimei în călău. Acesta este în mare mecanismul de funcționare al oricărei dictaturi. Personajele parabolei sunt chiar victime. Victimele asemănării. Primejdia nu-i pândește doar din afară, primejdia e în ei, în înfățișarea lor asemănătoare. Povestitorul susține că au murit cu toții doar pentru că se asemănau cu niște personaje rău-famate și fiindcă cineva, în numele binelui și al dreptății colective, și-a permis să poruncească în dreptul vieții lor.

  A unsprezecea poruncă, în acest context, este aceasta: „Să nu poruncești.” Cu alte cuvinte, când cineva care nu este îndreptățit să o facă emite porunci, acestea sunt la fel de grave ca orice crimă. Din păcate, parabola istorică nu este nici pe departe o excepție. Mereu și mereu au fost oameni, de obicei fără minte și fără caracter, care au poruncit pe baza limitatei lor judecăți, crezând că ei reprezintă justiția. Mulți credincioși nevinovați au căzut victime unor astfel de situații abuzive. Întreaga istorie creștină e plină de analfabeți și frustrați care au considerat că pot porunci cu privire la crezul altora.

  De gândit astăzi:

  Poate că nu ai cum să-i determini pe alții să nu devină stăpâni și dictatori, dar poți veghea să nu devii tu judecătorul altora. Cine ești tu să-i judeci pe alții? Nu știi că Singurul care are dreptul să judece și să poruncească este Dumnezeu? Nu cădea în capcana de a considera că doar tu deții adevărul și că doar tu știi ce e mai bine pentru toată lumea. Gândește-te că prin această greșeală adaugi la păcatele tale și aroganța de a fi o povară pentru alte suflete. Fii mai degrabă propriul tău cenzor și judecător; ai deja destul de multă treabă.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...