Articolul precedentSavoare
  Articolul următorPrăjitura interzisă

  Axa prioritară 11

  Căile strâmbe vor fi îndreptate și drumurile zgrunțuroase vor fi netezite. Luca 3:5

  De câțiva ani, există un proiect european numit „Axa prioritară 11”, care reprezintă ceva cu totul diferit de ceea ce ar putea sugera numele. Este vorba de un sistem de înregistrare mai exactă a tuturor proprietăților în cadastru și cartea funciară. Proiectul este finanțat din fondurile comune UE, deci proprietarii nu plătesc nimic și acest lucru poate fi văzut ca un mare avantaj. În realitate, nu e nici avantaj, nici altceva. Este o modalitate, necostisitoare la scară mare, prin care administratorii, statul, practic va avea sub control „la centimetru” orice proprietate de pe teritoriul său. Cu alte cuvinte, te controlez pe banii mei. Pentru luptătorii din trecut, acest lucru ar fi fost inacceptabil, dar astăzi, aproape oricine vede în această înregistrare gratuită un avantaj de care trebuie să profiți.

  Nu este vreun motiv de suspiciune sau de văzut conspirații, ci este doar interesantă evoluția lucrurilor; ceva ce în urmă cu doar câțiva ani era de neconceput acum este de dorit. Interesant este mecanismul prin care se ajunge de la o stare la alta. Dacă știi să prezinți ceva neplăcut sau periculos drept un avantaj, atunci succesul este garantat.

  În Grădina Edenului, șarpele ar fi eșuat imediat dacă prezenta adevărul despre fructul oprit. Dar, pentru că a făcut totul să pară ca un mare avantaj și un pas înainte, Eva a considerat că trebuie să profite de acest avantaj și a acceptat oferta otrăvită.

  De aici înainte începea ireversibilul. Rușinea și frustrarea pe care a început să le simtă nu mai puteau fi returnate; negociatorul mincinos nu era interesat cu adevărat de binele ei, ci de controlul pe care îl obținuse foarte ușor. Nu este obligatoriu să fie așa în toate cazurile, dar, atunci când te trezești cu o ofertă ce pare avantajoasă, manifestă circumspecție, mai studiază puțin, vezi care ar putea fi surprizele din culise. Din păcate, în afară de Dumnezeu, care oferă totul pe gratis și fără capcane, în altcineva nu putem să ne încredem fără rezerve. Precauția nu a stricat nimănui.

  De gândit astăzi:

  Când vine spre tine ceva foarte atrăgător, nu te grăbi să primești și să îți asumi obligații. Orice cadou care îți creează obligații, oricât de mici, ar trebui să nu te încânte. Cine oferă un cadou care obligă poate fi refuzat fără a fi considerat refuzul drept impolitețe. Uneori nu strică să fim fermi și precauți.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...