Articolul precedentPune-i capăt acum!
  Articolul următorVreau să fiu erou

  Asul din mânecă

  Dumnezeu este adăpostul și sprijinul nostru, un ajutor care nu lipsește niciodată în nevoi. Psalmii 46:1

  Expresia „asul din mânecă” își are originea într-o manevră necinstită a jucătorilor de cărți. Vorbește despre îndemânare și strategie, dar, indirect, despre înșelăciune și trișare. Cu timpul, s-a păstrat doar conotația de a avea o rezervă strategică, o soluție neexpusă, dar pregătită din timp. Oamenii înțelepți își fac socotelile încă de la începutul unei acțiuni. Nu încep o construcție dacă nu au pregătite materialele; nu pleacă la o bătălie dacă nu și-au evaluat forțele.

  În decursul istoriei biblice, avem multe exemple de oameni înțelepți. Strategia i-a caracterizat pe unii dintre conducătorii poporului Israel. Au fost însă și momente când israeliții au confundat anumite simboluri cu un as din mânecă (de exemplu, în războiul cu filistenii, au crezut că, dacă au chivotul cu ei, vor avea biruință). Unul dintre împărații lui Israel a folosit pe post de „as” vasele de la templu, ca să cumpere bunăvoința și un acord de pace cu egiptenii. Filistenii au avut și ei un as în mânecă, pe care l-au scos în Valea Terebinților – Goliat – însă nu s-a dovedit prea fericită alegerea.

  Probabil că cel mai cunoscut personaj care a mizat prea mult pe asul din mânecă este Samson. El avea o putere superioară și inexplicabilă, reprezentată simbolic prin cele șapte șuvițe de păr de pe capul lui. El declanșa diverse scandaluri, căuta pricină de război și se expunea chiar în mijlocul vrăjmașilor, știind că, la nevoie, are acel as al puterii invincibile. Numai că a fost atât de beat de mândrie și de dorința de spectacol, încât a predat chiar el secretul (a dat de bunăvoie asul pe care îl avea unei femei plătite, Dalila). De multe ori, încumetarea omului se bazează pe ceva ce a funcționat de câteva ori și inspiră încredere, dar nimic nu este atât de garantat încât să riscăm și pe plan spiritual.

  De gândit astăzi:

  Singurul as din mâneca unui creștin este Dumnezeu. Doar că El nu e o simplă carte de joc și nu poate fi implicat de către om în planuri distructive pentru sine ori pentru alții. Când intră în ecuație El, nimic nu mai poate fi împotrivă. Relația cu El este însă mereu una de respect și atenție. Nici viața nu e un simplu joc de poker, nici Dumnezeu nu este o simplă carte câștigătoare.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...