Articolul precedentMesagerul lui Dumnezeu
  Articolul următorBucuria împărtășită

  Unsprezece covoare pentru cort

  Eu strig cu glasul meu către Domnul și El îmi răspunde. Psalmii 3:4

  Sanctuarul face parte din planul lui Dumnezeu de a explica omului prețul păcatului și costurile răscumpărării. Tot ce se petrecea la cortul întâlnirii, dar și elementele ce compuneau acel spațiu sacru simbolizau diferite părți din procesul ispășirii. Sanctuarul era o parabolă care conducea spre jertfa Mântuitorului. Tot ce compunea construcția în sine a fost oferit de popor cu dărnicie și respect. Au fost primite doar lucrurile de cea mai bună calitate, iar acestea au fost prelucrate la cel mai înalt nivel de măiestrie. Nu oamenii au hotărât ce se va întâmpla cu darurile lor, ci fiecare oferea cu deplină încredere „aur pentru ceea ce trebuia să fie din aur, argint pentru ceea ce trebuia să fie din argint”.

  Acoperișul cortului era din mai multe straturi: cel de la exterior era din piele, ca să protejeze de orice manifestări ale vremii, iar cel dinspre interior era făcut din unsprezece covoare țesute din fir albastru, purpuriu și cărămiziu. Construcția acoperișului era concepută în așa fel încât lumina din exterior nu pătrundea înăuntru. Încăperile cortului erau luminate doar de lumina de la sfeșnic și cea de la altar. Simbolistica era legată de exclusivitatea luminii ce vine de la Dumnezeu (prin Cuvântul Său și prin jertfa Fiului Lui). Mesajul este clar: omul are în Cuvânt suficientă lumină pentru viața lui. Dar, din nefericire, în loc de paginile Scripturii, omul preferă orice alte pagini. Prin fereastra către sursele lui de inspirație, căutătorul de azi al adevărului alege zona facilă și de comentarii înainte de a citi Sursa. O regulă de bun-simț a cercetării adevărului este aceea că nu poți trece la interpretări și comentarii fără efortul de a citi opera propriu-zisă. Există lucrări de exegeză și explicații ale textului biblic de excepție, dar, oricât de exacte și de cuprinzătoare ar fi, ele urmează abia după ce ai citit Biblia.

  De gândit astăzi:

  E posibil ca, din comoditate, să cauți referate despre Biblie sau să asculți predici de pe YouTube, dar e bine să știi că nimic nu se compară cu lectura paginilor sfinte și cu descoperirea personală a multelor comori inspirate de Dumnezeu. Merită să experimentezi citirea completă a Sfintei Scripturi. Dacă te vei ruga, vei descoperi adevărate nestemate chiar și în simplele istorii ale anonimilor din Biblie.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...