Un drum de 11 zile

Îndrăzneala pe care o avem la El este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă. 1 Ioan 5:14

În mod obișnuit, distanțele se măsoară în kilometri sau pași. În vechime însă, nu stătea nimeni să măsoare distanța decât în cazul unei crime. De la locul unde era găsită victima, se măsura cu pasul distanța până la cetățile sau localitățile din apropiere. Ancheta începea cu cea mai apropiată cetate. În rest, toate distanțele, în mod special cele mari, erau măsurate cu ziua de mers. Deci unitatea de timp era folosită pentru măsurarea distanțelor (Deut. 1:2). Cum ar fi să măsurăm greutatea în amperi sau temperatura, cu ajutorul cântarului. La acel moment din vechime, nu existau posibilități de măsurare a timpului de genul celor existente astăzi. Este ciudat faptul că astăzi, când se poate măsura orice cu instrumente și unități de măsură foarte specifice, omul crede în posibilitatea ca, printr-un sistem mai complex de corelații și convertiri, să se măsoare orice cu orice.

Astăzi măsurăm dragostea cu nopțile și ascultarea, cu cardul bancar; măsurăm respectul cu like-ul, iar notorietatea, cu numărul de urmăritori. În scurt timp, vom ajunge să măsurăm rugăciunile în decibeli sau relațiile în cai putere. Dorința de a măsura și evalua este una firească și e foarte bună, dar concepția că fiecare măsoară în felul lui totul este una imposibilă și foarte frustrantă. Dacă cineva vrea să fie cu adevărat înțelept, va adapta fiecare situație la cel mai potrivit sistem de evaluare. Este nevoie uneori să măsurăm și să gândim lucrurile punându-ne chiar în locul celor pentru care facem ceva. Nu întotdeauna criteriile și felul meu de a măsura importanța sunt identice cu ale altora. Cel mai bine este să manifest flexibilitate și realism.

Apostolul Pavel declara la un moment dat că s-a făcut grec cu grecul, că s-a purtat ca un iudeu cu iudeul și așa mai departe.

De gândit astăzi:

Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor