Etajul 12

Voi dar întăriți-vă și nu lăsați să vă slăbească mâinile, căci faptele voastre vor avea o răsplată. 2 Cronici 15:7

La clădirile tip zgârie-nori, inginerii fac o diferență structurală din douăsprezece în douăsprezece etaje. Fiecare al douăsprezecelea etaj are secțiunile diferite față de etajele de mai jos. Se procedează astfel pentru a păcăli și a atenua forțele ce presează clădirea și care devin periculoase dacă reușesc să imprime aceeași frecvență în toți stâlpii. Etajele speciale rup continuitatea acelei frecvențe și compensează determinând un echilibru (practic anulează oscilațiile apărute).

La prima propunere de acest fel a fost mult scepticism și chiar opoziție. A fost nevoie de machete, laboratoare și experimente demonstrative. În general, orice metodă neconvențională trezește suspiciuni. Unii oameni vor ca totul să fie testat și confirmat, dar nu realizează că orice test trebuie să beneficieze de un curajos care își asumă riscul și orice confirmare presupune eforturi și risc din partea celui ce se expune. Liderii autentici nu au ezitat să adopte descoperiri și să facă efortul de a păși o treaptă mai departe. Orice lucru a fost la un moment dat neînțeles ori bizar; a fost nevoie de cineva care să îndrăznească și să aibă viziune dincolo de obișnuință.

La un moment dat, în Biblie, este o situație care pare ciudată, dar se dovedește o bună strategie. Samaria este asediată de oștirea siriană. Profetul Elisei s-a rugat pentru ocrotire și Dumnezeu a trimis orbire în armata cotropitoare, iar profetul i-a condus până în centrul orașului. Acolo, toată lumea credea că va urma un măcel, că vor lua săbiile și îi vor ucide pe cotropitorii deveniți prizonieri. Dar, spre mirarea lor, profetul propune ceva cu totul șocant: să-și așeze dușmanii la masă, să-i ospăteze și să-i trateze ca pe niște oaspeți de seamă, apoi să-i lase să plece.

Toată cetatea era stupefiată. Așa o ocazie să fie pierdută? Cum să lași pe dușmanul tău, care ți-a mai făcut și deranj venind peste tine să te atace, să plece nepedepsit și chiar să fie tratat cu respect. Ei bine, metoda a dat roade; atât de mare a fost impactul asupra sirienilor, că nu au mai îndrăznit să revină. Israeliții au câștigat mult mai mult decât dintr-un măcel.

De gândit astăzi:

Nu ezita să spargi tiparele și să ai mai multă încredere în faptele bune și în gesturile politicoase.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor