Asemănări

Uită-te cu atenție la toți oamenii dintr-un mall sau dintr-o biserică: Câte cupluri sau câți prieteni care se aseamănă – au aceeași frizură, aceleași haine, aceiași ochelari, aceleași expresii și gesturi – poți observa?

Înainte să râzi de oamenii aceștia, gândește-te la tine și la prietenii tăi. S-ar putea să etalați aceleași frizuri, haine, jachete, cămăși, pălării sau ceasuri. Aveți același mers și același mod de a vorbi. Nu mă crezi? Încearcă să îți urmărești grupul prin ochii cuiva de la școală care nu face parte din el. Este ușor să identifici alte grupuri unde membrii se copiază unii pe alții. Ghici ce! Tu și prietenii tăi le păreți din același aluat, la fel cum ei vă par vouă.

Este un fapt: Când petreci timp cu cineva, începeți să vă asemănați din ce în ce mai mult în modul în care vă îmbrăcați și acționați. Și același lucru se întâmplă din punct de vedere spiritual. Cei cu care îți petreci timpul contribuie la formarea caracterului tău. Când petreci timp cu Hristos – vorbind cu El, citind din Cuvântul Lui și împrietenindu-te cu prietenii Lui -, începi să arăți ca El.

Citește Galateni 5:19-26

Ce calități se lipesc de tine prin lucrarea Duhului Sfânt, pe măsură ce Îl cunoști pe Dumnezeu?

Pasajul începe prin a spune cum ai arăta fără Dumnezeu – plin de răzvrătire, trecând de la imoralitate sexuală la idolatrie, la beție, gelozie și egoism. Nu înseamnă că toți cei care nu sunt creștini prezintă toate aceste trăsături grotești – dar, de vreme ce petrec timp cu vrăjmașii lui Dumnezeu, vor ajunge să arate din ce în ce mai mult astfel. Dacă însă alegi să trăiești aproape de Isus, începi să preiei din calitățile Lui, dintre care unele sunt enumerate în versetele 22 și 23.

Aceasta este partea frumoasă a asemănării. Pe măsură ce Îl cunoști pe Isus, oamenii vor vedea că te asemeni din ce în ce mai mult cu El (1 Corinteni 3:18). Nimeni nu te poate învinovăți că Îl copiezi („împotriva acestor lucruri nu este lege”). Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege. Galateni 5:22,23

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor