Pe abțibildul de pe mașină scria: Rugăciunea schimbă circumstanțele. Dar mașina aceea nu prea îți dădea motive să crezi că rugăciunea funcționează. Rabla aceea avea vreo douăzeci și ceva de ani și lăsa în urmă o dâră de fum negru de fiecare dată când trebuia să vireze puțin pe autostradă. Rugăciunea nu făcuse o minune prin care omul acela să aibă o mașină mai bună sau măcar un loc de muncă mai bun pentru a-și putea permite o mașină mai bună. În plus, imaginea unui om în scaunul cu rotile de pe plăcuța de înmatriculare anunța că șoferul mașinii avea un handicap. Dacă Dumnezeu răspunde la rugăciuni, de ce nu era șoferul vindecat?
Te-ai rugat vreodată, sau vreun prieten de-al tău a făcut-o, și ți s-a părut că Dumnezeu nu răspunde? Te-ai rugat pentru părinții tăi – tot au divorțat. Te-ai rugat pentru bunicii tăi – tot s-au îmbolnăvit și au murit. Te-ai rugat pentru un prieten – cel care s-a mutat. Sau te-ai rugat pentru lucruri mai mărunte – note mai mari, un loc în echipa de fotbal, un loc de muncă pentru vară – și, totuși, toate rugăciunile tale par să fi rămas fără răspuns.
Pavel vorbește deschis despre toate dățile când s-a rugat lui Dumnezeu să îl ajute să scape de „un țepuș în carne” – poate un necaz, poate o boală. Chiar dacă nu știm sigur care era problema lui Pavel, știm rezultatul.
Citește 2 Corinteni 12:7-10
Ce a schimbat rugăciunea lui Pavel?
Rugăciunea nu a schimbat circumstanțele lui Pavel. L-a schimbat pe Pavel.
Problema lui Pavel era atât de gravă, încât s-a rugat de trei ori ca Dumnezeu să o rezolve. În cele din urmă, Dumnezeu i-a spus „nu”. Dar Dumnezeu i-a spus lui Pavel și că îl va întări în timpul agoniei lui.
Să înțelegem un lucru: Pavel spune că avea nevoie de acel țepuș pentru că îl împiedica să devină mândru din pricina cunoștințelor lui spirituale. Țepușul l-a făcut dependent de Dumnezeu și l-a ajutat să realizeze că Dumnezeu era cel mai aproape de el în clipele de strâmtorare. Această realizare nu a făcut ca țepușul să fie mai puțin dureros, dar Pavel a învățat că Dumnezeu poate folosi țepușul spre binele lui.
Când nu primești răspunsurile dorite de tine la rugăciuni, încearcă să vezi ce anume lucrează Dumnezeu în tine și în relația cu El. Rugăciunea schimbă întotdeauna persoana care se roagă cu credincioșie dacă acea persoană are încredere că Dumnezeu o aude și Îi pasă de ea. Rugăciunea care pare să eșueze creează creștini care reușesc.
De trei ori am rugat pe Domnul să mi-l ia. Şi El mi-a zis: „Harul Meu îţi este de ajuns, căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârşită.”
2 Corinteni 12:8,9