– Ce o să faci? De ce?
– Nu știu, vreau să fac lucrul acesta de ceva vreme, îți explică prietena ta. Sunt curioasă. O să o fac o dată și o să știu cum e.
– Nu crezi că e greșit?
– Nu cred că Dumnezeu ar permite să fiu rănită. Vrea să mă integrez, nu? În plus, prietenii mei îmi tot zic că nu pot spune că ceea ce fac ei e greșit dacă nu am încercat niciodată.
Cum răspund la asta? Poate că are dreptate.
– Pe lângă asta, mama mi-a spus că și ea a făcut-o când era de vârsta mea. Spune mereu că a fost o greșeală. E ușor să spună asta. A avut partea ei de distracție. Vrea doar să o strice pe a mea.
Citește 1 Corinteni 10:1-12
Cum poți să eviți să faci greșeli?
Un prieten se urcă în mașină și își prinde mâna în ușă. O lovitură este un accident. Două lovituri pot fi o coincidență. Dar trei lovituri ar face și un netot să se întrebe unde greșește.
După ce ai văzut greșelile prietenului tău, de câte ori trebuie să îți prinzi și tu mâna în ușa mașinii înainte să începi să fii atent?
Oamenii din Israel au avut experiențe incredibile cu Dumnezeu. El i-a salvat din robia egipteană și i-a condus la libertate într-un stâlp de nor și de foc. Li l-a dat pe Moise să îi conducă și i-a hrănit cu pâine din cer. Cu toate acestea, au ignorat ceea ce știau. Au urmărit răul în locul lui Dumnezeu, făcându-și dumnezei falși (Exodul 32:1-6), păcătuind sexual (Numeri 25:1-9) și cârtind împotriva lui Dumnezeu (Numeri 21:4-6).
Nu trebuie să încerci să păcătuiești ca să știi că este greșit și că mai devreme sau mai târziu o să suferi. Poți crede Biblia, pe părinții tăi și pe alți creștini când îți spun că păcatul nu este așa de amuzant pe cât pare.
Experiența este un învățător grozav – mai ales experiența negativă a altcuiva. Ești deștept atunci când înveți din propriile greșeli. Dar ești un geniu atunci când înveți din gafele altora.
Durerea lor, câștigul tău.
Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde şi au fost scrise pentru învăţătura noastră.
1 Corinteni 10:11