BINE

Nu-i așa? Dacă faci bine, vei fi bine primit.
Geneza 4:7

Binele este una dintre noțiunile cu cea mai largă întrebuințare. Dicționarul explicativ al limbii române reține 76 de definiții ale acestui cuvânt. Vom alege una dintre ele. Binele este conform cu adevărul, iar adevărul, în acest context al meditației noastre, este voința revelată a lui Dumnezeu.

Pentru Cain, binele era o noțiune cu care el se afla în conflict, iar când a fost vorba de alegere, opțiunile sale au alunecat repede în direcția opusă binelui și adevărului.

Ca să faci binele în raport cu adevărul sunt necesare câteva condiții. În primul rând trebuie să știi ce este bine și ce este rău. Este necesară cunoașterea binelui, adică să fii conștient ce așteaptă Dumnezeu de la tine să faci. Cain nu avea dificultăți din punctul acesta de vedere. El înțelegea foarte bine care erau așteptările lui Dumnezeu de la el. Problema lui nu era una de cunoaștere sau de înțelegere și nici măcar de discernământ.

Dificultatea lui era în altă parte. Cain avea probleme de orientare, iar orientarea este controlată de opțiunile și voința personală. Cain nu voia să asculte. De aici i s-a tras și responsabilitatea, care avea să îl umple de vinovăție.

Asemenea lui Cain, și noi putem avea o mulțime de argumente de susținere și explicare a nereușitelor de a face binele în viață. Putem invoca natura păcătoasă, pe care o moștenim și de care nu ne putem elibera niciodată în cursul acestei vieți, înainte de proslăvire. Putem da vina pe mediul în care ne-am format și ne continuăm existența. Sigur, lista poate deveni interminabilă.

Oricare ar fi situația, orientarea noastră spirituală este determinată în primul rând de alegere și de voință, pe care Dumnezeu a promis să ni le trimită prin Duhul Sfânt. Dumnezeu a mai promis că, printr-o operațiune divină, El scrie binele în omul nostru cel nou. „Voi pune legile Mele în inimile lor și le voi scrie în mintea lor” (Evrei 10:16).

„Voia Ta, Doamne, doar voia Ta să se împlinească în viața mea!”

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor