GRATITUDINE

Cum voi răsplăti Domnului toate binefacerile Lui față de mine?
Psalmii 116:12

Întrebarea poetului anonim din Psalmul 116 nu este un simplu artificiu retoric. Este expresia gratitudinii sufletului omenesc față de binefacerile lui Dumnezeu pentru noi, oamenii păcătoși. În iubirea Lui, El ne poartă de grijă, nu ne face după păcatele noastre și nu ne pedepsește pentru fărădelegile noastre. În zilele bune ne înconjoară cu bunătăți și cu prieteni, iar în zilele grele rămâne alături de noi. Nu avem nicio posibilitate să Îl răsplătim pe Dumnezeu și atunci singura noastră opțiune rămâne gratitudinea.

Gratitudine înseamnă recunoștință și un profund sentiment de îndatorare, care se cere exprimat prin gesturi, cuvinte, cântare, rugăciune și aducerea de jertfe corespunzătoare. Îi place lui Dumnezeu să primească laudele și adorația noastră, precum și darurile noastre de mulțumire pentru ceea ce este El și pentru ceea ce face El pentru noi.

Recunoștința noastră față de Dumnezeu este pe deplin îndreptățită, pentru că El ne susține viața fizică cu toate cele necesare traiului, dar, când vine vorba despre salvarea noastră, atunci recunoștința noastră nu mai are margini. Sacrificiul pe care Dumnezeu L-a făcut, dându-ne viața Fiului Său, nu va putea fi niciodată înțeles pe deplin, cu atât mai puțin răsplătit prin cuvintele noastre și cu atât mai puțin prin ceva care să egaleze prețul plătit pentru răscumpărarea noastră din păcat.

Din gratitudinea noastră se nasc adorația și închinarea cuvenite numai lui Dumnezeu. Recunoștința este răspunsul ființei noastre la dragostea lui Dumnezeu față de noi, un răspuns caracterizat, la rândul său, tot de dragoste.

Cum voi răsplăti Domnului toate binefacerile Lui față de mine? Sunt suficiente cuvintele ca să exprime gratitudinea mea față de El?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video