Astfel, Legea ne-a fost un îndrumător spre Hristos, ca să fim socotiți neprihăniți prin credință.
Galateni 3:24
Cuvântul grecesc tradus de Dumitru Cornilescu prin „îndrumător” este pedagogos. Cunoscând acest cuvânt din original, probabil că nu mai este necesară multă explicație despre rolul Legii în primirea neprihănirii prin credință. O redare literară și literală ar fi: „Legea ne-a fost un profesor care ne-a învățat despre Hristos și ne-a adus la El.” Discuția despre Lege în Epistola către galateni este mai amplă, dar în acest text Pavel spune că Legea ne-a învățat despre Hristos și ne-a adus la Hristos. De aceea nu sunt motive de a disprețui sau discredita Legea doar pentru că s-ar afla în opoziție cu credința.
Pedagogul/profesorul/învățătorul face trei lucruri importante pentru cei pe care îi învață. În primul rând le oferă explicații, informații și cunoștințe într-o anumită disciplină. Este interesant că discipol și disciplină au aceeași rădăcină, iar lucrurile nu se opresc aici. În al doilea rând, învățătorul conduce ședințele de antrenament pentru ca elevii să-și poată însuși în mod practic cunoștințele și să-și formeze deprinderile necesare. În al treilea rând, pedagogul menține starea de disciplină în clasă și la cursuri și chiar în spațiile de cazare și masă. Deci o disciplină în toată regula și fără rabat de la principii.
Cu toate serviciile și beneficiile pe care le oferă, pedagogia nu este un scop în sine. Atenția întregului proces de învățare și formare se concentrează pe rezultatul final, care este un ucenic matur și gata să preia responsabilitățile vieții. Amprentele educatorului vor rămâne în viața cetățeanului responsabil și matur, care nu va mai fi dependent de învățătorul lui. Maturitatea spirituală se regăsește numai în Hristos, iar aceasta este o funcție a credinței ajunse la stadiu superior. Misiunea pedagogului este încheiată.
În ce stadiu de dezvoltare spirituală mă aflu? Sunt în perioada de adolescență? Sau am ajuns la maturitatea spirituală a trăirii prin credință?