PRESCRIERE

Duhul Domnului este peste Mine (…) să vestesc anul de îndurare al Domnului.
Luca 4:18,19

Cuvântul „prescriere” are cel puțin două sensuri foarte diferite. Unul este de recomandare în scris a unui tratament, sub forma unei rețete. Celălalt sens este expirarea perioadei în care o lege condamnă o anumită faptă. Un sens special este acela de încetare a stării de sclavie pentru evreii lipsiți de libertate din cauza sărăciei.

Textul de azi reprezintă declarația lui Isus din sinagoga din Capernaum, la începutul lucrării Sale publice. Isus S-a referit cu acea ocazie la anul jubiliar în sens figurat.

Anul care încheia o perioadă de 50 de ani era anul de îndurare a Domnului, când robii evrei trebuiau să fie lăsați liberi, iar terenurile agricole care fuseseră vândute între timp se întorceau din nou la proprietarii lor ancestrali.

Prescrierea sugerată de Învățătorul oamenilor se referă la încetarea stării de dominație a păcatului și a morții, care urma să intre în vigoare odată cu moartea Sa pe cruce. La înviere, Hristos a luat robia roabă și a împărțit daruri oamenilor. Satana a devenit un dușman înfrânt, iar profeția din Geneza 3:15 despre zdrobirea capului șarpelui și-a găsit împlinirea.

Împărăția harului aduce prescrierea tuturor obligațiilor rituale ale Vechiului Testament și declară eliberarea tuturor captivilor acestui sistem. Datorită lui Hristos, condamnarea Legii încetează și viața cea nouă trăită prin credință ia locul vechii sclavii.

Credinciosul are nevoie să dezvolte mentalitatea de om liber și să se comporte ca un om liber care Îi aparține lui Dumnezeu și care trăiește prin har spre slava lui Dumnezeu și bucuria celor din jur.

De câtă disciplină personală am nevoie pentru a mă bucura de libertatea în Hristos Isus?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor