Știți că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ați fost răscumpărați din felul deșert de viețuire pe care-l moșteniserăți de la părinții voștri, ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur și fără prihană.
1 Petru 1:18,19
Prețurile constituie o variabilă foarte volatilă mai ales în condiții de instabilitate economică, politică și socială. Ele cresc și scad în condiții pe care oamenii nu le pot controla prea bine. Când este vorba despre lucruri și servicii, prețurile au totuși un curs cât de cât între anumite limite și condiții, dar când este vorba despre oameni, situația devine mai complicată.
Să nu uităm că în primul secol creștin, societatea umană era marcată de sclavie, iar acest lucru făcea ca și viața oamenilor să fie considerată un fel de marfă care putea fi vândută și cumpărată, cu un preț care varia între 20 și 30 de arginți.
Petru vorbește despre prețul de răscumpărare prin care fiecare om poate fi recuperat din sclavia păcatului și a morții. El considera că dublul sau triplul prețului de vânzare-cumpărare a unui sclav este nepotrivit pentru a stabili adevărata valoare a omului ca ființă care poartă semnele descendenței sale din familia lui Dumnezeu.
Prețul salvării noastre este imposibil de evaluat pe scara obișnuită a tranzacțiilor comerciale. Viața Fiului de Dumnezeu constituie o valoare ce trece dincolo de orice capacitate omenească de imaginație și apreciere.
Prin urmare, ne rămân uimirea și gratitudinea, pe care să le manifestăm o veșnicie viitoare și prin care să ne închinăm Celui care ne-a răscumpărat.
Cât valorează viața mea în ochii oamenilor și cât valorez eu înaintea lui Dumnezeu? Cum ar trebui să mă simt și să mă manifest în fața unui asemenea Dumnezeu, care a investit enorm în viața mea?