Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
Exodul 20:3
Principiul este un adevăr care constituie o regulă de bază, stabilă și universal valabilă. Prima poruncă din Decalog este un exemplu de principiu. Acesta este principiul monoteismului iudeo-creștin-islamic. Există un singur Dumnezeu, care solicită ascultare, respect și închinare. Orice încercare de adăugare a unei alte entități căreia să-i fie atribuite sau recunoscute calități specifice lui Dumnezeu constituie o încălcare a acestui principiu și are consecințe grave.
Principiul are nevoie de atenție permanentă pentru a nu-și diminua rolul și importanța în viața cotidiană și cea spirituală. Principiul nu admite intermitențe. Nu există locuri sau momente din viață când principiul să-și piardă valabilitatea sau autoritatea normativă și executivă.
Ca și Însuși Dumnezeu, principiile Lui sunt infailibile, eterne și perfecte.
Natura ondulatorie și șovăielnică a ființei umane face ca principiile divine să fie în permanent pericol de a fi neglijate sau minimalizate, de aceea noi avem nevoie de un program regulat de întreținere a vieții spirituale. Această viață spirituală, în care dăm dovadă de convingerea prezenței și manifestării sacrului, ne protejează de uitare și consecințele ei.
Principiile divine se află într-un sistem integrat care le conferă protecție și susținere reciprocă. Astfel Cele Zece Porunci se împletesc și se ajută între ele pentru a rămâne relevante și eficiente. Dacă ne vom aminti săptămânal, de exemplu, cine este Creatorul, nu vom uita nici să ne respectăm părinții, familia și viața sau proprietatea și nici nu vom trata superficial numele și lucrurile sfinte.
Care este principiul meu de bază în care se pot cuprinde toate celelalte?