SUFLET

Binecuvântează, suflete, pe Domnul și tot ce este în mine să binecuvânteze Numele Lui cel sfânt!
Psalmii 103:1

Acest dialog interior poate sugera unei minți obișnuite cu tiparele grecești de gândire că sufletul este o entitate separată în ființa noastră sau a ființei noastre.

Dar nu acesta este modelul biblic de înțelegere a lumii, a vieții și a ființei umane. Din perspectivă biblică, „sufletul” este omul însuși, ființa vie, conștientă de sine, în stare să aleagă și să conducă un demers până la atingerea unui scop final. Ca suflet viu, omul este capabil să stabilească o relație salvatoare, ca răspuns la inițiativa lui Dumnezeu de restabilire a lucrurilor tulburate de venirea răului în lumea noastră.

Crearea omului sugerează plastic și convingător cea mai simplă înțelegere antropologică. Dumnezeu a modelat pământul, lăsând amprenta mâinii Sale în trăsături și proporții fizice după chipul Său, apoi a transmis corpului creat viață din viața Sa, astfel omul devenind un suflet viu. Deci „suflet” este ceea ce a devenit omul după îmbinarea fizicului cu elementul vital primit de la Dumnezeu.

În diverse locuri din Scriptură, fizicul și psihicul uman sunt descrise în interacțiunea lor. Dar intenția Autorului și a scriitorilor sfinți nu a fost aceea de a diferenția absolut identitatea separată a celor două elemente, ci mai degrabă aceea de a descrie părți ale unui întreg funcțional, care poate exista numai atâta vreme cât materia și spiritul se află unite în aceeași ființă vie. Despărțirea corpului de elementul vital rezultă în dispariția sufletului și în dezintegrarea trupului perisabil, precum și în reintegrarea lui în pământul din care a fost luat.

Menținerea unității trupului și a psihicului este singura formă în care viața umană poate exista.

În ce relație se află sufletul și corpul meu cu Dumnezeu, care mi le-a dat, spre slava Sa?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video