ȘTERGAR

Apoi a turnat apă într-un lighean și a început să spele picioarele ucenicilor și să le șteargă cu ștergarul cu care era încins.
Ioan 13:5

Îndepărtarea murdăriei de pe picioarele ucenicilor a fost posibilă prin două elemente: apa și prosopul. Apa îndepărtează murdăria prin capacitatea ei de a desprinde și a dizolva impuritățile, dar confortul definitiv este asigurat numai după uscarea pielii pe care o aduce ștergarul.

Odată murdăria spălată și îndepărtată, se instalează senzația de puritate și conformitate. Apa și prosopul devin astfel simbolurile unei lucrări pe care Isus a îndeplinit-o cu succes.

Ștergarul lui Hristos i-a pregătit pe ucenicii din camera de sus să poată sta în mod demn la cina de Paște care a urmat. Acest gest de ștergere a picioarelor ude ale ucenicilor a devenit în sine un simbol al sacrificiului suprem făcut în seara zilei următoare. Sângele lui Isus a devenit apa și prosopul lumii întregi pentru spălarea mizeriei morale de-a lungul întregii istorii a răului și nelegiuirii.

Spălați prin intermediul mijloacelor harului, credincioșii pot fi corespunzători pentru a sta la cină în Împărăția cerurilor. Gestul lui Isus a devenit o obligație pentru noi, în cazul în care dorim cu tot dinadinsul dreptul deplin de participare la sărbătoarea salvării. Porunca dată ucenicilor de Învățătorul a fost să își spele și ei picioarele unii altora, la fel cum a făcut El.

Urmând acest exemplu, și noi trebuie să ne încingem cu ștergarul slujirii neegoiste și să ne aplecăm înaintea oamenilor pentru a le fi de folos. În urma gestului nostru, ei ar trebui să fie curați și îndatorați să le slujească și ei altora, continuând istoria generozității și grijii față de semeni.

Cum pot să mă încing și astăzi cu ștergarul și să mă dedic împlinirii nevoii de puritate și de confort pe care o au cei din jurul meu?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor