TACT

Un om înțelept este plin de putere și cel priceput își oțelește vlaga. Căci prin măsuri chibzuite câștigi bătălia, și prin marele număr al sfetnicilor ai biruința.
Proverbele 24:5,6

Tactul este o atitudine înțeleaptă care duce la eficiență maximă. Acest lucru presupune maturitate și coordonare superioară, cunoștințe și informații corecte. Tactul este sinonim cu o bună strategie și tactică. Acest ultim cuvânt are aceeași rădăcină cu tactul. În timp ce strategia are de-a face cu stabilirea corectă a țintelor și a modalităților de a le atinge, tactica rezolvă problemele curente care apar în atingerea scopului propus.

În acest text biblic apare în mod sugestiv ideea de luptă și confruntare care trebuie să aducă în cele din urmă o victorie. Dar, în același timp, și nonviolența și necombatanța cer același tact, dacă nu chiar mai mult decât atât. Învățătorul oamenilor ne-a spus că, într-o lume ostilă și dominată de concurență, noi trebuie să fim asemenea unor oi în mijlocul lupilor. O turmă de oi înconjurată de lupi constituie o imagine cât se poate de clară a eșecului și falimentului sigur, cu o singură excepție: dacă turma este apărată de un păstor competent.

Supraviețuirea noastră fizică și spirituală este asigurată de un Păstor bun și puternic, ce ne poate asigura conducerea la pășuni verzi și la ape de odihnă, la oferirea unui ospăț în fața dușmanilor neutralizați și neputincioși. Dar o asemenea conducere superioară presupune din partea noastră obligația de a răspunde și a asculta de ordinele și îndrumările bunului Păstor. Posibil ca noi să ne plasăm singuri în situații în care să ne punem viața în pericol fără sens. În confruntarea din pustiul ispitei, Învățătorul ne-a dat un exemplu strălucit de tact și de prevedere pe care trebuie să-l urmăm și noi.

Care este sursa mea de inspirație când îmi fac strategiile și caut o înțelegere superioară a lucrurilor, cu tact și înțelepciune?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor