TUPEU

I s-a dat (fiarei) o gură care rostea vorbe mari și hule.
Apocalipsa 13:5

Fiara despre care vorbește Ioan aici este însuflețită de balaurul cel bătrân, care de la început a manifestat dispreț față de stăpânirea lui Dumnezeu. Același spirit este transmis acum fiarei, care își dovedește adevărata natură prin preluarea atitudinii ostile față de Dumnezeu și a prerogativelor Sale. Manifestându-se astfel, fiara dă dovadă de tupeu.

Tupeul este un defect de caracter care se manifestă prin gesturi, cuvinte și comportamente lipsite de respect și bună-cuviință. Tupeistul nu respectă pe nimeni și nici chiar pe sine. Felul său de a fi este jignitor și înjositor în contact cu semenii, iar regulile și ordinea publică îl indispun și predispun la comportamente antisociale și acțiuni lipsite de minimă politețe și corectitudine.

El nu poate aștepta la rând, se bagă în față și are pregătite totdeauna replici acide și agresive pentru cineva care ar îndrăzni să-i facă vreo observație.

Tupeul în sfera religioasă prezintă un grad avansat de vinovăție. Lipsa de respect și considerație cu lucrurile privitoare la Dumnezeu este o încălcare grosolană a poruncii a treia din Decalog, care cere o folosire plină de grijă și atenție a numelui și a prerogativelor divine.

Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât acțiunea fiarei din Apocalipsa 13 incită la revoltă deschisă pe toți locuitorii pământului. În acest context, a primi semnul fiarei este considerată o acțiune de participare la revoltă împotriva lui Dumnezeu, cu toate consecințele implicite.

De unde să mă alimentez și eu cu răbdare divină pentru a face față tirului de cuvinte ale oamenilor cu tupeu?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor