Duceți-vă de învățați ce înseamnă: „Milă voiesc, iar nu jertfă!” Căci n-am venit să chem la pocăință pe cei neprihăniți, ci pe cei păcătoși.
Matei 9:13
La finalul perioadei de apartheid, în Africa de Sud funcționa o comisie pentru adevăr și reconciliere. Scopul instanței a fost să colecteze mărturia victimelor și a autorilor infracțiunilor comise de ambele părți în timpul regimului, să solicite și să acorde (când este posibil) iertare pentru acțiunile desfășurate în timpul apartheidului. Mărturiile consemnate au fost uluitoare.
O văduvă care și-a pierdut soțul și apoi fiul a fost pusă față în față cu ucigașul celor doi. Copleșită, văduva a avut o singură dorință, ca polițistul care a făcut această nedreptate să treacă, din când în când, pe la ea și să-i înlocuiască fiul. Ca dovadă că l-a iertat, s-a dus să-l îmbrățișeze ca pe propriul fiu. Când a ajuns în fața boxei unde era acuzatul, acesta leșinase. În tot acest timp, sala cânta mărețul imn creștin „Atâta har”.
Mila are o putere fantastică. Când ai de partea ta puterea și posibilitatea să folosești pedeapsa, iei decizia să apelezi la sentimentul de compasiune. Alegi să renunți la un drept legitim, pentru a oferi celuilalt iertare sau o șansă să-și refacă viața. Să renunți la pedeapsă în dreptul celui care ți-a greșit și te-a distrus. Nu este ușor, dar este varianta divină prin care te eliberezi de ranchiună și povară sufletească. Compasiunea e darul lui Dumnezeu.
Roagă-te să transmiți milă.
Provocare: Arată compasiune celor care ți-au greșit.