Dragă prietene,
Ai simțit vreodată că, deși ai muncit enorm, ai primit aceeași răsplată ca cel care n-a făcut mai nimic? Cum te-ai simțit? Nu ți se părea că toată nedreptatea din lume se aduna la ușa casei tale? Parcă și uitai să te bucuri de ce ai realizat din cauză că alții au fost tratați la fel de bine ca tine.
Dar ce spui de versetul 9 din Matei 20? Cei din ceasul al unsprezecelea au venit și au luat fiecare câte un leu. Să fie Dumnezeu nedrept de oferă tuturor la fel? Sau înțelegem noi dreptatea altfel decât ar trebui?
Parcă în mod intenționat plata a început cu ultimii, pentru a le da ocazia celor care au trudit o zi întreagă să reacționeze. Au primit ei mai puțin decât li s-a promis? Nu. Și atunci, de unde revolta lor? Motivele ar fi multe, însă acest episod biblic vrea să scoată în evidență altceva: Dumnezeu evaluează efortul din perspectiva îndurării Lui, nu din viziunea meritelor personale.
Răsplata Lui indică mărinimia și generozitatea de care dă dovadă. Imaginează-ți bucuria celor din ceasul al unsprezecelea văzând că cerul e deschis chiar și pentru ei! Nu ar trebui să te bucuri și tu la fel chiar și atunci când aici, pe pământ, ți se întâmplă nedreptăți?
E ușor să acuzi fără să cunoști situația pe deplin sau poate că uneori ai toate argumentele să o faci, însă privește la El. Nu avea oare motive să spună că nu meriți să fii salvat sau că ai venit prea târziu? Și ce a făcut în schimb? Te-a privit în ochi și, cu ultimele puteri, ți-a spus că te iubește. Ce dreaptă e dreptatea Sa, nu-i așa? Vrei să începi să privești lumea prin ochii Săi?
Haide să încercăm azi, tu și eu, să analizăm situațiile și să vedem oamenii așa cum ar face-o El. Acest exercițiu de o zi ar putea să ne schimbe o viață întreagă. Accepți?
Cu prietenie, Gabriela Mich
AMiCUS Timișoara