Cum ne vedem pe noi înșine?

  Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa, în slavă, în Isus Hristos. (Filipeni 4:19)

  În zilele lui Hristos, conducătorii religioşi ai poporului se considerau bogaţi în comori spirituale. Rugăciunea fariseului: „Dumnezeule, îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni” (Luca 18:11) exprima sentimentele acestei categorii şi, într-o mare măsură, pe cele ale întregii naţiuni. Cu toate acestea, în mulţimea care Îl înconjura pe Isus erau unii care îşi simţeau sărăcia spirituală. Când puterea lui Hristos s-a dezvăluit cu ocazia pescuirii minunate, Petru a căzut la picioarele Mântuitorului şi a exclamat: „Doamne, pleacă de la mine, căci sunt un om păcătos” (Luca 5:8); tot aşa, în mulţimea adunată pe munte erau persoane care, în prezenţa purităţii Sale, se simţeau ticăloase, nenorocite, sărace, oarbe şi goale (vezi Apocalipsa 3:17). Ele doreau nespus de mult „harul lui Dumnezeu care aduce mântuirea” (Tit 2:11). În sufletul acestor persoane, fericirile lui Hristos au trezit speranţă; ele au înţeles că viaţa lor era binecuvântată de Dumnezeu.

  Isus le oferise cupa binecuvântării şi celor care considerau că erau bogaţi şi că nu duceau lipsă de nimic (vezi Apocalipsa 3:17), dar ei au întors spatele cu dispreţ darului Său binevoitor. Cel care se socoteşte desăvârşit, care crede că este suficient de bun şi este mulţumit cu starea lui, nu caută să devină părtaş al harului şi al neprihănirii lui Hristos. Mândria nu simte nicio nevoie şi astfel închide inima faţă de Hristos şi faţă de binecuvântările nemăsurate pe care El a venit să le dăruiască. În inima unui asemenea om nu există niciun loc pentru Isus. Cei care sunt bogaţi şi respectabili în ochii lor nu se roagă cu credinţă şi nu primesc binecuvântarea lui Dumnezeu. Ei cred că au tot ce îşi doresc şi, ca urmare, pleacă de la El cu mâinile goale. Dar cei care ştiu că le este imposibil să se mântuiască singuri şi că, prin ei înşişi, nu sunt capabili să îndeplinească nicio faptă neprihănită preţuiesc ajutorul pe care îl poate oferi Hristos. Aceştia sunt cei numiţi „săraci în duh” pe care Domnul îi declară fericiţi.

  Înainte de a ierta pe cineva, Hristos îi dă pocăinţă, iar lucrarea de a convinge de păcat Îi aparţine Duhului Sfânt. Cei a căror inimă a fost impresionată de Duhul mustrător al lui Dumnezeu înţeleg că în ei înşişi nu există nunic bun. Ei înţeleg că tot ce au făcut de-a lungul timpului este amestecat cu egoism şi păcat. Asemenea sărmanului vameş, ei stau deoparte, neîndrăznind să-şi ridice capul şi să privească spre cer, şi strigă: „Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!” (Luca 18:13). Dar tocmai astfel de oameni sunt declaraţi fericiţi.

  Cugetări de pe Muntele Fericirilor, pp. 6-8

  Cum ne vedem pe noi înșine? - 2016. În zilele lui Hristos, conducătorii religioşi ai poporului se considerau bogaţi în comori spirituale. Rugăciunea fariseului: „Dumnezeule, îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni” (Luca 18:11) exprima sentimentele acestei categorii şi, într-o mare măsură, pe cele ale întregii naţiuni. Cu toate acestea...
  Împreună spre casă
  "Impreuna spre casa" este ghidul tau companion pentru anul 2016. Cartea insoteste trecerea ta prin timp, oferindu-ti zilnic portia de hrana pentru aspiratiile tale de a ajunge cat mai repede Acasa. Citeste acasa, citeste in masina, metrou sau avion, citeste ori de cate ori prinzi putin timp disponibil. Doar asa poti sa te pregatesti pentru a intra in noua casa.

  Din aceeași categorie

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Publicate astăzi

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Az énről való megfeledkezés értéke

  „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet...