Articolul precedentRutina, binecuvântare sau blestem?
  Articolul următorDulce adăpost

  Formarea caracterului

  Acum dar nu este nicio osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pământeşti, ci după îndemnurile Duhului. (Romani 8:1)

  Adevărata educaţie nu ignoră valoarea cunoaşterii ştiinţifice sau a realizărilor literare. Ea pune însă mai presus de informaţie puterea, mai presus de putere bunătatea, mai presus de dezvoltarea intelectuală caracterul. Lumea nu are nevoie atât de mult de oameni cu un intelect puternic, cât de oameni cu un caracter nobil. Are nevoie de oameni în care calităţile să fie sub controlul unor principii puternice.

  „Iată începutul înţelepciunii: dobândeşte înţelepciunea” (Proverbele 4:7). „Limba înţelepţilor dă ştiinţă plăcută” (Proverbele 15:2). Adevărata educaţie oferă această înţelepciune. Ea ne învaţă cum să ne folosim optim nu numai una, ci toate capacităţile şi cunoştinţele, acoperind astfel toate tipurile de obligaţii – faţă de noi înşine, faţă de lume şi faţă de Dumnezeu.

  Formarea caracterului este cea mai importantă lucrare încredinţată vreodată omului şi niciodată nu a fost mai importantă studierea cu atenţie a acestei probleme ca acum. Nicio generaţie din trecut nu a mai fost pusă faţă în faţă cu nişte chestiuni atât de însemnate, niciodată tinerii şi tinerele nu s-au mai confruntat cu primejdii atât de mari ca acelea cu care se confruntă astăzi.

  Care este orientarea educaţiei în vremuri ca acestea? Care este motivaţia la care se apelează cel mai des? Egoismul. Educaţia de astăzi, în mare parte, nu este altceva decât o denaturare a numelui. Adevărata educaţie luptă împotriva ambiţiei egoiste, a lăcomiei de putere şi a lipsei de respect faţă de drepturile şi nevoile oamenilor, trăsături care sunt un blestem pentru lumea noastră. Planul de vieţuire al lui Dumnezeu include fiecare fiinţă omenească. Fiecare are datoria să-şi folosească la maximum talentele, iar conştiinciozitatea cu care face acest lucru, fie că are daruri multe, fie că are puţine, îi conferă dreptul la cinste. În planul lui Dumnezeu nu există loc pentru rivalităţi egoiste. Cei care se compară cu ei înşişi nu sunt înţelepţi (2 Corinteni 10:12). Tot ce facem, trebuie să facem „după puterea pe care [ne]-o dă Dumnezeu” (1 Petru 4:11), „Din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care şti[m] că v[om] primi de la Domnul răsplata moştenirii. [N]oi sluji[m] Domnului Hristos” (Coloseni 3:23,24). Preţioase sunt slujirea îndeplinită şi educaţia dobândită aplicând aceste principii! Dar cât de diferită este educaţia care se dă astăzi! Din primii ani de viaţă, copilul este împins spre competiţie şi rivalitate, care hrănesc egoismul, rădăcina tuturor relelor.

  Educaţie, pp. 225-226

  Formarea caracterului - 2016. Adevărata educaţie nu ignoră valoarea cunoaşterii ştiinţifice sau a realizărilor literare. Ea pune însă mai presus de informaţie puterea, mai presus de putere bunătatea, mai presus de dezvoltarea intelectuală caracterul. Lumea nu are nevoie atât de mult de oameni cu un intelect puternic...
  Împreună spre casă
  "Impreuna spre casa" este ghidul tau companion pentru anul 2016. Cartea insoteste trecerea ta prin timp, oferindu-ti zilnic portia de hrana pentru aspiratiile tale de a ajunge cat mai repede Acasa. Citeste acasa, citeste in masina, metrou sau avion, citeste ori de cate ori prinzi putin timp disponibil. Doar asa poti sa te pregatesti pentru a intra in noua casa.

  Din aceeași categorie

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Care este misiunea mea?

  Uneori, cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem au cel mai mare impact. Doamne ajuta-ma sa fiu atent la acest aspect! PROVOCARE: Susține-i pe tineri și acordă-le sprijinul tău!

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Publicate astăzi

  Trifoi cu patru foi

  Știind că nimic nu vine la întâmplare sau fără să aibă o sursă anume, fii cu o măsură de înțelepciune și de conștiență: mulțumește lui Dumnezeu pentru orice lucru bun primit, chiar dacă nu îți explici cum s-a întâmplat. Nu cădea în extrema cealaltă, a ghinionului. Așa cum norocul este un termen pentru ceva iluzoriu, la fel este și termenul de ghinion. Dar și în cazul unor sentimente negative și al senzației că primești numai lucruri rele, poți face ceva: roagă-te! Dumnezeu îl poate opri pe cel rău să te atingă cu darurile lui otrăvite. Dacă există un „noroc”, acela este Dumnezeul nostru.

  Voi cinsti pe cine Mă cinstește

  Îi mulțumesc Tatălui ceresc pentru răspunsul Lui rapid. Adesea, când plănuiesc programa pentru studenții mei, cer călăuzire de sus, iar El îmi răspunde prin idei excelente, care nu numai că îmbogățesc cunoștințele studenților, dar îmi și furnizează ocazii pentru a împărtăși bunătatea Sa.

  Umilinţa, smerenia, modestia

  Dacă ne supunem inima lui Dumnezeu în fiecare zi, nu avem nevoie să ne supunem oamenilor care folosesc arestarea, amenințarea sau intimidarea, chiar dacă le folosesc în numele Domnului.

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  A hatalommal kísért igehirdetés

  „Azokban a napokban pedig eljött Keresztelő János, aki prédikált Júdea pusztájában. És ezt mondta: Térjetek...