Articolul precedentRutina, binecuvântare sau blestem?
  Articolul următorDulce adăpost

  Formarea caracterului

  Acum dar nu este nicio osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pământeşti, ci după îndemnurile Duhului. (Romani 8:1)

  Adevărata educaţie nu ignoră valoarea cunoaşterii ştiinţifice sau a realizărilor literare. Ea pune însă mai presus de informaţie puterea, mai presus de putere bunătatea, mai presus de dezvoltarea intelectuală caracterul. Lumea nu are nevoie atât de mult de oameni cu un intelect puternic, cât de oameni cu un caracter nobil. Are nevoie de oameni în care calităţile să fie sub controlul unor principii puternice.

  „Iată începutul înţelepciunii: dobândeşte înţelepciunea” (Proverbele 4:7). „Limba înţelepţilor dă ştiinţă plăcută” (Proverbele 15:2). Adevărata educaţie oferă această înţelepciune. Ea ne învaţă cum să ne folosim optim nu numai una, ci toate capacităţile şi cunoştinţele, acoperind astfel toate tipurile de obligaţii – faţă de noi înşine, faţă de lume şi faţă de Dumnezeu.

  Formarea caracterului este cea mai importantă lucrare încredinţată vreodată omului şi niciodată nu a fost mai importantă studierea cu atenţie a acestei probleme ca acum. Nicio generaţie din trecut nu a mai fost pusă faţă în faţă cu nişte chestiuni atât de însemnate, niciodată tinerii şi tinerele nu s-au mai confruntat cu primejdii atât de mari ca acelea cu care se confruntă astăzi.

  Care este orientarea educaţiei în vremuri ca acestea? Care este motivaţia la care se apelează cel mai des? Egoismul. Educaţia de astăzi, în mare parte, nu este altceva decât o denaturare a numelui. Adevărata educaţie luptă împotriva ambiţiei egoiste, a lăcomiei de putere şi a lipsei de respect faţă de drepturile şi nevoile oamenilor, trăsături care sunt un blestem pentru lumea noastră. Planul de vieţuire al lui Dumnezeu include fiecare fiinţă omenească. Fiecare are datoria să-şi folosească la maximum talentele, iar conştiinciozitatea cu care face acest lucru, fie că are daruri multe, fie că are puţine, îi conferă dreptul la cinste. În planul lui Dumnezeu nu există loc pentru rivalităţi egoiste. Cei care se compară cu ei înşişi nu sunt înţelepţi (2 Corinteni 10:12). Tot ce facem, trebuie să facem „după puterea pe care [ne]-o dă Dumnezeu” (1 Petru 4:11), „Din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care şti[m] că v[om] primi de la Domnul răsplata moştenirii. [N]oi sluji[m] Domnului Hristos” (Coloseni 3:23,24). Preţioase sunt slujirea îndeplinită şi educaţia dobândită aplicând aceste principii! Dar cât de diferită este educaţia care se dă astăzi! Din primii ani de viaţă, copilul este împins spre competiţie şi rivalitate, care hrănesc egoismul, rădăcina tuturor relelor.

  Educaţie, pp. 225-226

  Împreună spre casă
  "Impreuna spre casa" este ghidul tau companion pentru anul 2016. Cartea insoteste trecerea ta prin timp, oferindu-ti zilnic portia de hrana pentru aspiratiile tale de a ajunge cat mai repede Acasa. Citeste acasa, citeste in masina, metrou sau avion, citeste ori de cate ori prinzi putin timp disponibil. Doar asa poti sa te pregatesti pentru a intra in noua casa.

  Din aceeași categorie

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Nu putem fi neutri

  Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus! PROVOCARE: Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!

  Adevăr relativ sau absolut?

  Să ne rugăm pentru puterea de a fi hotărâți și categorici, dar totodată blânzi și smeriți cu inima! PROVOCARE: Descoperă și ia măsuri în acel domeniu al vieții unde ți-ai permis să faci cum crezi tu, și nu cum vrea Dumnezeu!

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Publicate astăzi

  Când ești în al nouălea cer

  Chiar dacă îți este greu să crezi că dincolo de suferința, sărăcia și nedreptatea din jur există o altă realitate cu totul diferită și în care nu mai stăpânește nici Diavolul, nici uneltele lui, recitește relatările lui Pavel, ale lui Ioan, în Apocalipsa, și lasă-te purtat cu imaginația spre ceva ce reprezintă idealul tău de frumusețe și de bine. Imaginează-ți că abia de la acel nivel începe cu adevărat cerul și lumea pregătită de Dumnezeu celor salvați.

  Ingredientul principal

  Isus este ingredientul de care avem nevoie pentru a ține laolaltă toate celelalte ingrediente. Noi ar trebui să ne concentrăm să obținem mai întâi ingredientul principal; apoi, toate celelalte lucruri vor intra la locul lor.

  Cine sunt eu?

  Într-o bună zi, ceva ce ai va dispărea sau nu va mai fi valabil în dreptul tău, în timp ce un anume lucru ce face parte din identitatea ta va rămâne lipit de tine până la final.

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Az Úr megóvja gyermekeit

  „Segítségül hív engem, ezért meghallgatom őt, vele vagyok háborúságában: megmentem és megdicsőítem őt.” (Zsolt 91,15)„Isten...