Articolul precedentFulgerul
  Articolul următorVisuri la înălțime

  Capacitatea de a gândi și de a acționa

  Înţelepciunea preţuieşte mai mult decât mărgăritarele. (Iov 28:18)

  Sfintele Scripturi sunt standardul perfect al adevărului şi, ca atare, ar trebui să li se acorde cel mai înalt loc în educaţie. Pentru a obţine o educaţie vrednică de acest nume, trebuie să ajungem să-L cunoaştem pe Dumnezeu, Creatorul, şi pe Hristos, Răscumpărătorul, aşa cum sunt revelaţi în Cuvântul sacru.

  Fiecare om, creat după chipul lui Dumnezeu, deţine caracteristici asemănătoare Creatorului – individualitate, capacitatea de a gândi şi de a acţiona. Oamenii care îşi dezvoltă aceste caracteristici sunt oameni care poartă responsabilităţi, care sunt conducători cu iniţiativă şi care au influenţă asupra caracterelor. Rolul adevăratei educaţii este de a dezvolta această înzestrare, de a-i învăţa pe tineri să gândească singuri, nu doar să reflecte gândirea al tor oameni. în loc să-şi limiteze studiul la ce au spus sau au scris alţii, elevii să fie îndrumaţi către izvoarele adevărului, către vastele câmpuri deschise cercetării în natură şi în revelaţia biblică. Să contemple marile subiecte ale datoriei şi destinului, şi mintea lor va căpăta vigoare şi amploare. În locul unor persoane educate, dar plăpânde, instituţiile de învăţământ vor forma oameni îndeajuns de puternici pentru a gândi şi a acţiona, oameni care si se situeze deasupra împrejurărilor, oameni care să aibă o minte deschisă, o gândire clară şi curajul de a avea propriile convingeri.

  O asemenea educaţie oferă mai mult decât o simplă disciplinare a minţii, mai mult decât o pregătire fizică. Ea întăreşte caracterul, astfel încât adevărul şi integritatea să nu fie sacrificate pentru dorinţe egoiste sau ambiţii lumeşti, şi fortifică mintea împotriva răului. Printr-o astfel de educaţie, individul, în loc să se lase distrus de vreo patimă care-l subjugă, îşi aduce fiecare motiv şi fiecare dorinţă în conformitate cu marile principii ale binelui. Când la baza educaţiei stă perfecţiunea caracterului lui Dumnezeu, mintea este reînnoită, iar sufletul este recreat după chipul lui Dumnezeu. […] Idealul lui Dumnezeu pentru copiii Săi este mai înalt decât cea mai înaltă gândire omenească. Evlavia – asemănarea cu Dumnezeu – este ţinta care trebuie atinsă. În faţa elevului se deschide drumul unui progres continuu. El are de atins un obiectiv, de ajuns la un standard care include tot ce este bun, pur şi nobil. Va avansa cât mai rapid şi cât mai mult posibil în fiecare ramură a cunoaşterii adevărate. Însă eforturile lui vor fi îndreptate către obiective care sunt tot atât de înalte faţă de interesele egoiste şi trecătoare cum sunt cerurile faţă de pământ.

  Educaţie, pp. 17-19

  Împreună spre casă
  "Impreuna spre casa" este ghidul tau companion pentru anul 2016. Cartea insoteste trecerea ta prin timp, oferindu-ti zilnic portia de hrana pentru aspiratiile tale de a ajunge cat mai repede Acasa. Citeste acasa, citeste in masina, metrou sau avion, citeste ori de cate ori prinzi putin timp disponibil. Doar asa poti sa te pregatesti pentru a intra in noua casa.

  Din aceeași categorie

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Nu putem fi neutri

  Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus! PROVOCARE: Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!

  Adevăr relativ sau absolut?

  Să ne rugăm pentru puterea de a fi hotărâți și categorici, dar totodată blânzi și smeriți cu inima! PROVOCARE: Descoperă și ia măsuri în acel domeniu al vieții unde ți-ai permis să faci cum crezi tu, și nu cum vrea Dumnezeu!

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Publicate astăzi

  Când ești în al nouălea cer

  Chiar dacă îți este greu să crezi că dincolo de suferința, sărăcia și nedreptatea din jur există o altă realitate cu totul diferită și în care nu mai stăpânește nici Diavolul, nici uneltele lui, recitește relatările lui Pavel, ale lui Ioan, în Apocalipsa, și lasă-te purtat cu imaginația spre ceva ce reprezintă idealul tău de frumusețe și de bine. Imaginează-ți că abia de la acel nivel începe cu adevărat cerul și lumea pregătită de Dumnezeu celor salvați.

  Ingredientul principal

  Isus este ingredientul de care avem nevoie pentru a ține laolaltă toate celelalte ingrediente. Noi ar trebui să ne concentrăm să obținem mai întâi ingredientul principal; apoi, toate celelalte lucruri vor intra la locul lor.

  Cine sunt eu?

  Într-o bună zi, ceva ce ai va dispărea sau nu va mai fi valabil în dreptul tău, în timp ce un anume lucru ce face parte din identitatea ta va rămâne lipit de tine până la final.

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Az Úr megóvja gyermekeit

  „Segítségül hív engem, ezért meghallgatom őt, vele vagyok háborúságában: megmentem és megdicsőítem őt.” (Zsolt 91,15)„Isten...