Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău. (3 Ioan 2)
În majoritatea cazurilor, e de preferat să mâncăm de două ori pe zi, nu de trei ori. Dacă este luată prea devreme, cina se interferează cu digestia mesei anterioare. Dacă este luată prea târziu, nu este nici ea digerată înainte de ora de culcare. Astfel, un stomac supraîncărcat nu reuşeşte să asigure o odihnă corespunzătoare. Somnul este agitat, creierul şi nervii sunt obosiţi, apetitul pentru micul dejun este scăzut, întregul organism este lipsit de vlagă şi nu este pregătit pentru o nouă zi.
Nu ar trebui să fie trecută cu vederea regularitatea orelor de masă şi de culcare. Întrucât refacerea corpului are loc în timpul orelor de odihnă, este esenţial, mai cu seamă în tinereţe, ca somnul să fie regulat şi frecvent.
Pe cât posibil, trebuie să evităm mâncatul pe fugă. Cu cât este mai scurt timpul pentru masă, cu atât ar trebui să mâncăm mai puţin. Mai bine sărim o masă decât să mâncăm fără a mesteca în mod corect.
Ora mesei ar trebui să fie un timp de părtăşie şi de repaus. Ar trebui să alungăm tot ce este împovărător sau iritant. Cultivaţi încrederea, bunătatea şi recunoştinţa faţă de Dătătorul tuturor lucrurilor bune. în felul acesta, conversaţia va fi voioasă şi înălţătoare, fără a-i obosi pe participanţi.
Respectarea temperanţei şi a regularităţii în toate lucrurile are o putere extraordinară. Pentru a întreţine o stare de spirit senină şi plăcută, care tentează atât de mult în netezirea cărării vieţii, nu vor fi suficiente doar circumstanţele sau cahtăţile native. În acelaşi timp, puterea autocontrolului pe care îl veţi dobândi în felul acesta se va dovedi una dintre cele mai importante înzestrări pentru a da piept cu succes cu responsabihtăţile şi reahtăţile aspre cu care orice om se confruntă.
Înţelepciunea are „căi plăcute şi toate cărările ei sunt nişte cărări paşnice” (Proverbele 3:17). Fiecare tânăr care are în faţa lui posibilitatea făuririi unui destin mai înalt decât cel al unui rege trebuie să mediteze la lecţia transmisă prin cuvintele înţeleptului: „Ferice de tine, ţară (…) ai cărei voievozi mănâncă la vremea potrivită ca să-şi întărească puterile, nu ca să se dedea la beţie!” (Eclesiastul 10:17).
Educaţie, pp. 205-206