Teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău şi răcorire oaselor tale. (Proverbele 3:7,8)
Mamele au de lucru în a-şi ajuta copiii să-şi formeze obiceiuri corecte şi gusturi curate. Educaţi apetitul; învăţaţi-i pe copii să deteste stimulentele. Creşteţi-vă copiii aşa încât să aibă tăria morală de a se împotrivi răului care îi înconjoară. Învăţaţi-i că nu trebuie să se lase dominaţi de alţii, că nu trebuie să cedeze înaintea influenţelor puternice, ci să-i influenţeze pe alţii în bine.
Se fac eforturi mari pentru eradicarea consumului de alcool, dar multe eforturi nu sunt direcţionate bine. Susţinătorii reformei în domeniul consumului de alcool ar trebui să fie conştienţi de relele care rezultă din consumul de alimente nehrănitoare, de condimente, ceai (n. red.: băuturi stimulative, de exemplu ceai verde, negru sau chinezesc) şi cafea. Le urăm succes tuturor lucrătorilor din acest domeniu; însă îi invităm să privească mai adânc, la rădăcina răului cu care se războiesc, şi să se asigure că sunt consecvenţi în reformă.
Trebuie amintit neîncetat poporului faptul că echilibrul corect al puterilor intelectuale şi morale depinde într-o mare măsură de starea corectă a sistemului fizic. Toate narcoticele şi stimulentele nenaturale, care slăbesc şi degradează organismul, au tendinţa de a diminua tonusul intelectului şi al moralităţii. Consumul de alcool stă la temelia stricăciunii morale a lumii. Prin îngăduirea apetitului pervertit, bărbaţii şi femeile îşi pierd puterea de a se împotrivi ispitei.
Reformatorii în domeniul consumului de alcool au o lucrare de făcut în educarea oamenilor în aceste direcţii. Învăţaţi-i pe oameni că sănătatea, caracterul şi chiar viaţa sunt puse în pericol de folosirea stimulentelor, care provoacă energiile secătuite la o activitate nenaturală, spasmodică.
În ce priveşte ceaiul, cafeaua, tutunul şi băuturile alcoolice, singura cale sigură este aceea de a nu atinge, de a nu gusta, de a nu pune mâna. Ceaiul, cafeaua şi alte băuturi similare au aceeaşi tendinţă ca alcoolul şi tutunul, iar în unele cazuri obiceiul este la fel de greu de abandonat ca acela de a consuma substanţe ameţitoare. Cei care încearcă să renunţe la aceste stimulente vor simţi o pierdere şi vor suferi fără ele un timp. Însă, prin perseverenţă, vor birui pofta puternică şi vor înceta să le mai simtă lipsa. S-ar putea ca organismul să necesite puţin timp de refacere de pe urma abuzului suferit; dar, dacă îi veţi da o şansă, îşi va recăpăta forţele şi îşi va indeplim lucrarea bine şi cu nobleţe.
Divina vindecare, pp. 334-335