Cuvintele pe care vi le-am spus Eu sunt duh şi viaţă. (Ioan 6:63)
Biblia nu a fost scrisă numai pentru cei învăţaţi; dimpotrivă, ea a fost concepută pentru oameni obişnuiţi. Marile învăţături necesare pentru mântuire ne sunt prezentate tot atât de clar ca lumina zilei; şi astfel nimeni nu se va rătăci şi nu îşi va pierde cărarea, cu excepţia celor care urmează propria judecată, în loc de a urma voinţa lui Dumnezeu descoperită în mod clar în Cuvântul Său.
Nu ar trebui să acceptăm învăţăturile niciunui om ca fiind învăţături ale Sfintelor Scripturi, ci să studiem Cuvântul lui Dumnezeu în mod personal. Dacă îngăduim ca alţii să gândească în locul nostru, energiile noastre vor fi slabe şi capacităţile noastre vor fi diminuate. Din cauza lipsei de preocupare cu acele subiecte vrednice de atenţie, însuşirile nobile ale minţii pot ajunge atât de pipernicite, încât îşi pierd puterea de a sesiza însemnătatea profundă a Cuvântului lui Dumnezeu. Puterea intelectuală se va dezvolta, dacă este folosită pentru a înţelege legătura dintre subiectele Bibliei, prin compararea textelor ei şi prin observarea analogiilor spirituale.
Niciun alt studiu nu este atât de eficient pentru întărirea intelectului, cum este studiul Scripturilor. Nicio altă carte nu este atât de capabilă să înalţe gândurile şi să confere putere facultăţilor intelectuale aşa cum este Biblia, prin adevărurile ei vaste şi înnobilatoare. Dacă Biblia ar fi studiată aşa cum ar trebui, oamenii ar avea o gândire amplă şi pătrunzătoare, o nobleţe a caracterului şi o statornicie în realizarea obiectivelor cum rar există în zilele noastre.
Citirea în fugă a Sfintelor Scripturi nu aduce decât puţin folos. Poţi citi întreaga Biblie, şi totuşi să nu-i vezi frumuseţea şi nici să nu înţelegi profunzimea şi adânca ei însemnătate. Studierea unui pasaj până când semnificaţia lui este pe deplin lămurită, iar legătura lui cu planul de mântuire devine evidentă este de o mai mare valoare decât citirea în grabă a mai multor capitole, fără urmărirea unui anumit scop şi fără a învăţa nimic din lectură. Poartă Biblia cu tine în permanenţă. Ori de câte ori ai ocazia, citeşte din ea; memorează textele. Chiar şi atunci când mergi pe stradă, poţi medita asupra unui pasaj pe care l-ai citit, imprimându-l bine în memorie.
Noi nu putem obţine înţelepciune fără o cercetare serioasă şi fără un studiu însoţit de rugăciune. […] Trebuie să existe o cercetare atentă şi o reflecţie cu rugăciune. Un astfel de studiu va fi răsplătit din belşug. […] Sfânta Scriptură nu ar trebui studiată niciodată fără rugăciune. Înainte de a deschide paginile ei, ar trebui să ne rugăm pentru iluminarea Duhului Sfânt, şi ea ne va fi dată.
Calea către Hristos, pp. 89-91