Rafinamentul în familie

  Iată, te-am pus în cuptor, dar nu te-am găsit argint; te-am lămurit în cuptorul urgiei. (Isaia 48:10)

  Este mare nevoie de cultivarea rafinamentului autentic în familie. Aceasta constituie o mărturie puternică în favoarea adevărului. La oricine s-ar manifesta, vulgaritatea în vorbire şi purtare dovedeşte o inimă stricată. Adevărul de origine divină nu îl degradează niciodată pe cel care îl primeşte şi nici nu face din el o persoană grosolană sau dură. Adevărul îmblânzeşte şi rafinează. Când este primit în inimă, el îi face pe tineri respectuoşi şi politicoşi. Politeţea creştină se dobândeşte numai prin lucrarea Duhului Sfânt. Ea nu constă dintr-o atitudine afectată sau din fineţe artificială, din plecăciuni sau zâmbete forţate. Acest fel de politeţe se întâlneşte la cei lumeşti, însă ei sunt lipsiţi de adevărata politeţe creştină. Fineţea adevărată, politeţea adevărată se dobândeşte numai printr-o cunoaştere practică a Evangheliei lui Hristos. Politeţea adevărată, curtoazia autentică înseamnă bunătate dovedită faţă de toţi, mari sau mici, bogaţi sau săraci.

  Esenţa adevăratei politeţi este respectul pentru ceilalţi. O educaţie solidă, esenţială, va dezvolta compasiunea şi va încuraja bunătatea faţă de oricine. Aşa-numita cultură care nu-l face pe tânăr respectuos cu părinţii, capabil să le aprecieze virtuţile, răbdător cu defectele lor şi gata să le împlinească nevoile, care nu-l face atent, delicat, generos, serviabil şi politicos cu toţi, fie ei tineri, bătrâni sau oameni nenorociţi, este un eşec.

  Curtoazia creştină este clema de aur care-i uneşte pe membrii familiei în legăturile de iubire, care devin tot mai strânse şi mai puternice în fiecare zi.

  În Biblie se pot găsi cele mai valoroase reguli pentru relaţiile sociale şi de familie. În ea se găseşte nu numai cel mai bun şi cel mai pur standard de moralitate, ci şi cel mai valoros cod de politeţe. Predica de pe Munte a Mântuitorului nostru conţine îndemnuri de nepreţuită valoare atât pentru adulţi, cât şi pentru tineri. Ea ar trebui citită adesea în familie, iar învăţăturile ei preţioase trebuie exemplificate în viaţa de fiecare zi. Regula de aur: „Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel” şi sfatul apostolului: „În cinste, fiecare să dea întâietate altuia” ar trebui să devină legea familiei. Cei care nutresc spiritul lui Hristos vor dovedi politeţe în cămin şi un spirit de bunăvoinţă chiar în lucrurile mici.

  Căminul adventist, pp. 422-423

  Rafinamentul în familie - 2016. Aşa-numita cultură care nu-l face pe tânăr respectuos cu părinţii, capabil să le aprecieze virtuţile, răbdător cu defectele lor şi gata să le împlinească nevoile, care nu-l face atent, delicat, generos, serviabil şi politicos cu toţi, fie ei tineri, bătrâni sau oameni nenorociţi, este un eşec.
  Împreună spre casă
  "Impreuna spre casa" este ghidul tau companion pentru anul 2016. Cartea insoteste trecerea ta prin timp, oferindu-ti zilnic portia de hrana pentru aspiratiile tale de a ajunge cat mai repede Acasa. Citeste acasa, citeste in masina, metrou sau avion, citeste ori de cate ori prinzi putin timp disponibil. Doar asa poti sa te pregatesti pentru a intra in noua casa.

  Din aceeași categorie

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...