Isus Hristos, Martorul credincios, Cel întâi născut din morți

Ioan, către cele şapte biserici care sunt în Asia: Har şi pace vouă din partea Celui ce este, Celui ce era şi Celui ce vine, şi din partea celor şapte duhuri care stau înaintea scaunului Său de domnie şi din partea lui ISUS HRISTOS, MARTORUL CREDINCIOS, CEL ÎNTÂI NĂSCUT DIN MORŢI, DOMNUL ÎMPĂRAŢILOR PĂMÂNTULUI. (Apocalipsa 1:4-5)

Este probabil o simplă superstiţie, dar în cultura fermierilor din Dakota de Nord, unde soţia mea a crescut, se crede că lucrurile se întâmplă în grupuri de câte trei. Dacă doi oameni pe care îi cunoşteai mureau, începeai să te întrebi cine va fi al treilea. Sau dacă doi dintre prietenii sau rudele tale decideau să se căsătorească, făceai presupuneri cu privire la cine va fi următorul. Oamenii credeau că atât lucrurile bune, cât şi cele rele aveau tendinţa de a se întâmpla în grupuri de câte trei.

În cartea Apocalipsa, multe lucruri apar în tipare de trei. Descoperim trei îngeri (14:6-12) şi trei broaşte (16:13). Ioan vorbeşte despre trei fiare (cap. 12 şi 13, cf. 16:13) şi trei vaiete (8:13). Devoţionalul de astăzi se va concentra asupra celei de-a doua persoane a Dumnezeirii.

Ioan Descoperitorul îl descrie pe Isus ca pe „martorul credincios, cel întâi născut din morţi, Domnul împăraţilor pământului” (v. 5). Trei expresii descriu caracteristicile principale – sau calităţile – lui Isus. Nu vei citi despre asemenea calităţi în USA Today sau nu vei auzi despre ele la CNN. Adolescenţii de la discoteca locală nu vorbesc despre Isus atunci când dansează. Lumea noastră este în mare măsură oarbă faţă de minunatele calităţi ale lui Isus. De aceea, cartea Apocalipsa este atât de importantă. Ea descoperă deschis şi public lucrurile secrete despre Isus.

Isus este „martorul credincios”. În limba originală, cuvântul pentru „martor” este cel din care noi avem cuvântul martir. În iubirea plină de sacrificiu a lui Isus pe cruce, vedem o demonstraţie clară a caracterului lui Dumnezeu.

Hristos este şi „Cel întâi născut din morţi”. Când L-a înviat pe Isus, Dumnezeu a rostit o binecuvântare asupra întregii rase umane (Faptele 13:32-33). De atunci încolo, o fiinţă umană a fost pusă la dreapta lui Dumnezeu (Evrei 8:1-2)!

Aceasta înseamnă că El este „Domnul împăraţilor pământului”. În timp ce majoritatea oamenilor nu Îl recunosc ca atare, noi putem să devenim cetăţeni ai împărăţiei Sale şi să avem parte de toate beneficiile faptului că suntem cetăţeni ai ei. Pentru că El stăpâneşte asupra împăraţilor pământului, noi nu trebuie să ne mai temem de guvernele opresive. Ele conduc numai prin permisiune (Ioan 18:36-37). În cartea Apocalipsa, Isus este tot ce avem nevoie.

Doamne, văd măreţia lui Isus mai clar ca niciodată. Mă voi închina Lui astăzi din toată inima.

Moris Venden
Moris Venden
Moris Venden, în cartea „Nici o zi fără Isus” Îl prezintă pe Mântuitorul nostru într-un fel care poate determina o schimbare totală a vieții. Este o soluție foarte bună pentru cei care își drămuiesc foarte bine timpul, nu ca un substitut al legăturii, ci ca o rampă de lansare spre o legătură cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor