Articolul precedentSecretul reuşitei
  Articolul următorJoseph Bates invadează Sudul

  Șapte sfeșnice de aur

  M-am întors să văd glasul care-mi vorbea. Şi, când m-am întors, am văzut ŞAPTE SFEŞNICE DE AUR. (Apocalipsa 1:12)

  În 1969, de Paşte, am avut privilegiul de a fi în Roma. După ce am participat la cuvântarea de Paşte a papei în Piaţa „Sfântul Petru”, eu şi trei dintre prietenii mei am mers să vedem ruinele anticului Forum Roman. Era destul de palpitant să te plimbi pe pământurile pe unde Petru şi Pavel trebuie să fi umblat, uitându-te la vestigiile clădirilor care fuseseră odată măreţe, dar făcute tot din aceleaşi pietre pe care apostolii probabil le-au văzut şi le-au atins.

  Mulţi turişti care vizitau Forumul începeau din partea opusă închisorii Mamertine (unde se spune că a fost întemniţat Pavel). Apoi treci pe lângă Templul Fecioarelor Vestale, înconjori Dealul Palatin şi treci dincolo de Basilica lui Constantin, în celălalt capăt al Forumului. Aici dăm peste Arcul de Triumf al lui Titus, generalul roman care a cucerit Ierusalimul în anul 70 d.Hr. Imaginează-ţi entuziasmul nostru când am văzut pe viu o ilustrare a paradei soldaţilor în jurul Romei, cu sfeşnicul cu şapte braţe scos din Templul din Ierusalim. Ne-am simţit cu adevărat apropiaţi de lumea Bibliei.

  În lumea antică romană, menora (sfeşnicul) cu şapte braţe era simbolul cel mai comun al iudaismului, întocmai precum peştele şi crucea au devenit mai târziu simboluri ale credinţei creştine. Cartea Apocalipsa adoptă sfeşnicul, această imagine a iudaismului, pentru a reprezenta bisericile din Asia Mică. Prin asta Ioan înţelege clar că adevărata credinţă creştină era moştenitoarea lui Israel, chiar dacă uneori sinagoga îi excludea pe creştini (Apocalipsa 2:9; 3:9). Aceia care au făcut acest lucru îşi pierduseră moştenirea evreiască, nu urmaşii credincioşi ai lui Yeshua, Mesia.

  Atunci aveau naziştii dreptate? Biserica l-a înlocuit pe Israel? A fost Holocaustul mai degrabă o judecată din partea lui Dumnezeu decât o slăbiciune umană? Este greu să ni-i imaginăm pe creştinii primului secol adoptând o asemenea poziţie. Ei au proclamat un Mesia evreu care a împlinit promisiunile din Antichitate făcute lui Israel. Ei îi converteau pe păgâni la singurul Dumnezeu adevărat al lui Israel. Creştinii evrei precum Pavel nu le cereau neamurilor să se circumcidă, ci îi primeau pe aceşti oameni să fie părtaşi ai credinţei lor evreieşti în Isus. Credincioşii dintre neamuri erau copiii spirituali ai lui Avraam (Galateni 3:28), circumcişi în interior (Romani 2:28-29) şi altoiţi în copacul lui Israel, în timp ce ramurile necredincioase erau rupte (Romani 11:17).

  În cartea Apocalipsa, imaginile cu sfeşnicul accentuează caracterul evreiesc al credinţei creştine şi legătura strânsă între credinţă şi vechea moştenire a lui Israel.

  Doamne, ajută-mă să aflu mai multe despre rădăcinile mele evreieşti şi să le apreciez, aşa cum au făcut-o Pavel şi Ioan!

  Șapte sfeșnice de aur - 2017. Cartea Apocalipsa adoptă sfeşnicul, această imagine a iudaismului, pentru a reprezenta bisericile din Asia Mică. Prin asta Ioan înţelege clar că adevărata credinţă creştină era moştenitoarea lui Israel, chiar dacă uneori sinagoga îi excludea pe creştini.
  Moris Venden
  Moris Venden, în cartea „Nici o zi fără Isus” Îl prezintă pe Mântuitorul nostru într-un fel care poate determina o schimbare totală a vieții. Este o soluție foarte bună pentru cei care își drămuiesc foarte bine timpul, nu ca un substitut al legăturii, ci ca o rampă de lansare spre o legătură cu Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...