Capul și părul Lui erau alba ca lâna albă, ca zăpada

Şi, în mijlocul celor şapte sfeşnice, pe cineva care semăna cu Fiul omului, îmbrăcat cu o haină lungă până la picioare şi încins la piept cu un brâu de aur. CAPUL Şl PĂRUL LUI ERAU ALBE CA LÂNA ALBĂ, CA ZĂPADA, ochii Lui erau ca para focului, picioarele Lui erau CA ARAMA APRINSĂ şi arsă într-un cuptor şi glasul Lui era ca vuietul unor ape mari. În mâna dreaptă ţinea şapte stele. Din gura Lui ieşea o sabie ascuţită cu două tăişuri, şi faţa Lui era ca soarele când străluceşte în toată puterea lui. (Apocalipsa 1:13-16)

Când eram la colegiu, am presupus în mod natural că Isus arăta în mare parte ca imaginile cu El pe care le văzusem, fiind crescut în biserică. În vreme ce nu simţeam nevoia de a-L asemăna pe Isus cu un german-american, diferenţa dintre tablourile obişnuite ale lui Isus şi genul de oameni pe care îi vezi în Orientul Mijlociu nu-mi era cunoscută.

Se întâmpla în ultima parte a anilor 1960 şi eram în mijlocul manifestaţiilor de la facultate, prima Zi a Pământului, sosirea Săptămânii istoriei negrilor şi multe marşuri pentru egalitate rasială şi împotriva războiului din Vietnam. Un student afro-american m-a luat deoparte pentru a mă pune la curent cu aspectele neglijate ale educaţiei mele. El a explicat că Isus cu siguranţă nu era „alb,” că, de fapt, el avea trăsături africane. Arătându-mi textul de astăzi, el mi-a explicat că Isus avea părul ca lâna. Arătând spre părul lui afro a spus: „întocmai ca mine, nu ca tine.” El a mai arătat şi că arama aprinsă semăna mai mult la culoare cu picioarele lui decât cu ale mele. Această întâlnire mi-a cam zdruncinat imaginile mintale confortabile cu privire la Isus şi sunt recunoscător pentru faptul acesta.

Ceea ce este cel mai interesant este că adepţii supremaţiei albilor foloseau acelaşi text pentru a demonstra că Isus era alb. În definitiv, capul lui, precum şi părul lui erau albe ca lâna. Potrivit lor, referinţa la lână avea de-a face mai mult cu culoarea părului decât cu textura lui. Asta demonstrează că putem folosi cu uşurinţă cartea Apocalipsa pentru a sprijini opinii care nu apar de fapt în carte.

Nu era scopul lui Isus în această viziune să ne ofere un portret exact al modului în care arată. Până la urmă ar fi oribilă imaginea oricui are o gură din care iese o sabie! Şi albul capului şi părului lui Isus nu este pentru a arăta că este blond, ci, mai degrabă, aminteşte de „Cel îmbătrânit de zile” din Daniel 7. Isus vine la Ioan direct de la tronul lui Dumnezeu pentru a-i oferi încurajări divine pentru evenimentele care stăteau în faţa lui şi pentru bisericile Lui. Ar fi ruşinos să pierzi din vedere măreţia lui Isus pentru a te concentra asupra culorii pielii Lui.

Doamne, ajută-mă să nu fiu distras de multele linii secundare interesante pe care Apocalipsa pare să le aibă! Ajută-mă să îmi concentrez ochii asupra mesajului cu privire la cine eşti Tu cu adevărat!

Moris Venden
Moris Venden
Moris Venden, în cartea „Nici o zi fără Isus” Îl prezintă pe Mântuitorul nostru într-un fel care poate determina o schimbare totală a vieții. Este o soluție foarte bună pentru cei care își drămuiesc foarte bine timpul, nu ca un substitut al legăturii, ci ca o rampă de lansare spre o legătură cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor