Cele șapte sfetnice sunt șapte biserici

Taina celor şapte stele pe care le-ai văzut în mâna dreaptă a Mea şi a celor şapte sfeşnice de aur: cele şapte stele sunt îngerii celor şapte biserici şi CELE ŞAPTE SFEŞNICE SUNT ŞAPTE BISERICI. (Apocalipsa 1:20)

Apocalipsa 1:12-20 prezintă o descriere fantastică a Cuiva „care semăna cu Fiul omului” (Isus), stând în mijlocul celor şapte sfeşnice de aur. În versetul 30, aflăm că cele şapte sfeşnice reprezintă şapte biserici din Asia Mică. Aşadar, ideea-cheie a acestei părţi din capitolul 1 este că Isus este într-o relaţie strânsă cu bisericile Sale.

Ceea ce dă savoare acestei observaţii este faptul că a doua parte a fiecărei scrisori (descrierea lui Isus) în cele două capitole care urmează include caracteristici ale lui deja menţionate în capitolul 1. De exemplu, scrisoarea către Efes (Apocalipsa 2:1) Îl descrie pe Isus ca pe Cel care ţine cele şapte stele în mâinile Lui (1:20) şi umblă printre cele şapte sfeşnice de aur (v. 12,13). În scrisoarea către Smirna (2:8), El este Cel dintâi şi Cel de pe Urmă, Cel care a fost mort şi a înviat (1:17-18). Apoi, în scrisoarea către Pergam (2:12), El se apropie cu o sabie ascuţită cu două tăişuri (1:16). Şi aşa mai departe.

Isus Se prezintă diferit fiecăreia dintre cele şapte biserici. Nicio biserică singură nu are imaginea completă a lui Isus. Respectând nevoile şi caracteristicile unice ale fiecărei biserici, El este capabil să se adapteze nevoilor lor particulare şi circumstanţelor. Sau, ca să o spun altfel, El ţine cont de faptul că fiecare este diferit!

Aceste descrieri ale lui Isus au nişte implicaţii incredibile în viaţa creştină de zi cu zi. În primul rând, El ştie tot despre fiecare biserică (2:2, 9, 13 etc.), chiar dinainte ca acestea să fie conştiente de prezenţa Lui. Şi El ştie tot ce este de ştiut despre mine, chiar dinainte să îi spun! Aceasta înseamnă că nu este nevoie să ascundem nimic de Isus, El deja ştie! Adevărul despre mine este în siguranţă la El.

De vreme ce deja ştie, El Se poate apropia de fiecare dintre noi în modul în care avem cea mai mare nevoie de El. Isus ne respectă unicitatea. El este conştient de personalitatea fiecăruia şi de nevoile noastre diferite şi Se ocupă cu blândeţe de fiecare dintre noi în modul cel mai folositor pentru noi.

Gândeşte-te la o altă implicaţie. Dacă nicio biserică şi niciun creştin nu are imaginea completă a lui Isus, atunci avem cu toţii un motiv să fim umili. Cu toţii suntem învăţăcei. Deşi s-ar putea să ştiu mai multe despre Isus decât o persoană pe care o intâlnesc, acea persoană s-ar putea să aibă tocmai acea perspectivă despre Isus de care am nevoie în acea zi. Cea mai înţeleaptă poziţie pe care un creştin trebuie să o adopte este aceea de a învăţa câte ceva din fiecare situaţie.

Doamne, ajută-mă să învăţ câte ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnesc astăzi! Ajută-mă şi să le împărtăşesc imaginea Ta unică pe care mi-ai oferit-o mie!

Moris Venden
Moris Venden
Moris Venden, în cartea „Nici o zi fără Isus” Îl prezintă pe Mântuitorul nostru într-un fel care poate determina o schimbare totală a vieții. Este o soluție foarte bună pentru cei care își drămuiesc foarte bine timpul, nu ca un substitut al legăturii, ci ca o rampă de lansare spre o legătură cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor